Ny rapport: Oljejättarna underskattar elbilar

Elbilsteknik och solceller har blivit betydligt billigare – det är den främsta anledningen till att efterfrågan på kol och olja börjar minska efter 2020. Åtminstone...

Annons
Annons

Elbilsteknik och solceller har blivit betydligt billigare – det är den främsta anledningen till att efterfrågan på kol och olja börjar minska efter 2020. Åtminstone enligt en ny rapport från Grantham Institute vid Imperial College i London.

Stora energibolag som fortsätter på samma sätt som de alltid gjort är mest utsatta, enligt den här rapporten. De underskattar fördelarna med mer klimatsmart teknik och hur snabbt omställningen kommer gå.

Solcellsteknik kommer ta över mycket av dagens kolkraft och 2050 kommer två tredjedelar av alla nya bilar vara eldrivna. Solcellsteknik har blivit 85 procent billigare de senaste sju åren och redan 2040 kan 23 procent av den globala energin genereras av solceller.

”Elbilar och solkraft är game changers som den fossila bränsleindustrin konsekvent underskattar. Nya innovationer kan få vårt scenario att verka konservativt om fem år och efterfrågan som har misstolkats av företagen kommer då ha förstärkts ännu mer”, säger Luke Sussams på Carbon Tracker Initiative, som också ligger bakom studien.

Att elbilar skulle förändra industrins spelregler är något som BP inte håller med om. I oljejättens nya rapport säger faktiskt chefsekonomen Spencer Dale just att elbilar inte blir någon game changer. BP tror att efterfrågan på olja inte kommer börja minska förrän efter 2040 eftersom många hushåll i tillväxtländer köper sina första bilar.

Konkurrenten Shells åsikt verkar ligga lite närmare forskarnas – Shell tror att efterfrågan på olja kommer börja minska redan inom fem år, och Statoils koncernchef anser att elbilar är ett allvarligt hot mot oljebolagen.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen