Så mycket dyrare kan en elbil vara att försäkra

I korthet • Elbilar är ofta billigare att äga än fossilbilar men försäkringen kan vara dyrare på en elbil eller hybrid. • Anledningen är att...

Annons
Annons
I korthet

• Elbilar är ofta billigare att äga än fossilbilar men försäkringen kan vara dyrare på en elbil eller hybrid.

• Anledningen är att inköpspriset och effekten är högre, och att det finns färre auktoriserade verkstäder som får arbeta med bilarna.

Så mycket dyrare kan en elbil vara att försäkra

När det gäller att byta till elbil brukar det vara räckvidden som får många bilköpare att tveka. Att ladda bilen istället för att tanka är en omställning och nya vanor upplevs ofta som skrämmande. Trots att en genomsnittlig resa för en svensk bilförare är betydligt kortare än räckvidden för de flesta elbilar är det många som känner sig osäkra kring just räckvidden.

Ekonomin brukar istället vara ett av de starkaste argumenten, som faktiskt fungerar, när det gäller att byta till elbil. Lägre servicekostnad och betydligt billigare ”bränsle” är de främsta argumenten, och nu verkar också andrahandsvärdet för en elbil komma ikapp fossilbilens.

Men det finns en punkt där elbilarna faktiskt inte alltid är bättre än motsvarande fossilbil – åtminstone inte i vår granskning: bilförsäkringen.

Stora skillnader – du kan spara tusenlappar

En ny bil behöver halvförsäkring och när vagnskadegarantin går ut brukar de flesta gå upp till en helförsäkring. Vi har granskat försäkringspremien för fyra el- och hybridbilar och jämfört dem med en bensin- eller dieselbil. Hos flera försäkringsbolag är det billigare att försäkra fossilbilen även om skillnaden i vissa fall är liten. När vi räknar ut snittet för de fyra bolagen blir el- eller hybridbilen alltid lite dyrare.

Undantaget är Trygg-Hansa som faktiskt har lägre premie för elbilen eller hybridbilen i samtliga fall.

De höga premierna kan vara den enskilt viktigaste anledningen till att bilköpare undviker elbilar, enligt en undersökning gjord av brittiska Institute of the Motor Industry. Försäkringsbolagen i England kan i vissa fall ha 50 procent högre försäkringspremie för en elbil eller hybrid.

Även med en högre premie kan elbilen bli billigare att äga tack vare lägre bränslekostnad och mindre servicebehov, och miljömässigt finns många fördelar.

När det gäller BMW i3 är premien hos Länsförsäkringar hela 356 kronor dyrare i månaden än Trygg-Hansa – det blir 4.272 kronor om året!

Så mycket dyrare kan en elbil vara att försäkra

Exempel 1

Bilmodell Bränsle Snittpremie  
Nissan Leaf Acenta

Länsförsäkringar: 585 kr
If: 557 kr
Trygg-Hansa: 397 kr
Folksam: 456 kr
El 499 kr Visa alla premier
VW Golf TSI 110

Länsförsäkringar: 525 kr
If: 541 kr
Trygg-Hansa: 402 kr
Folksam: 393 kr
Bensin 465 kr Visa alla premier

Exempel 2

Bilmodell Bränsle Snittpremie  
BMW i3 60 Ah

Länsförsäkringar: 842 kr
If: 824 kr
Trygg-Hansa: 486 kr
Folksam: 670 kr
El 706 kr Visa alla premier
BMW 120d Sport Aut

Länsförsäkringar: 798 kr
If: 715 kr
Trygg-Hansa: 680 kr
Folksam: 600 kr
Diesel 698 kr Visa alla premier

Exempel 3

Bilmodell Bränsle Snittpremie  
Toyota Prius Active

Länsförsäkringar: 492 kr
If: 651 kr
Trygg-Hansa: 326 kr
Folksam: 407 kr
Hybrid 469 kr Visa alla premier
Hyundai Ioniq Hybrid PremiumEco

Länsförsäkringar: 405 kr
If: 681 kr
Trygg-Hansa: 349 kr
Folksam: 407 kr
Hybrid 461 kr Visa alla premier
Volvo V60 D3 Business Advanced Dynamic

Länsförsäkringar: 440 kr
If: 476 kr
Trygg-Hansa: 448 kr
Folksam: 455 kr
Diesel 455 kr Visa alla premier

Vi har räknat fram månadspremier hos Länsförsäkringar, If, Trygg-Hansa och Folksam med följande kriterier: Halvförsäkring, 28-årig man boende i Stockholm, 1.000–1.500 mils körsträcka per år, inga tilläggsförsäkringar, högsta självrisken, boende i bostadsrätt, parkerar på gatan, bilen används inte i tjänsten.

Tre anledningar till att elbilar är dyrare

Så mycket dyrare kan en elbil vara att försäkra
Tobias Edlund är presskontakt på If.

Så hur kommer det sig att elbilar kan vara dyrare att försäkra? Vi pratade med Tobias Edlund, presskontakt på försäkringsbolaget If.

”Det stämmer att om man tittar på de bilar du angett ligger premierna högre för el- och hybridbilarna än för de som går på bensin eller diesel”, skriver han i ett mejlsvar.

Han listar framför allt tre anledningar till att elbilar och hybrider är dyrare försäkringsmässigt.

• Högre nybilspris – en dyrare bil ger högre premie.

• Högre systemeffekt för hybriderna. En ganska vanlig kombination är diesel- eller bensinmotor på runt 150 hästkrafter plus elmotorn på 50–70 hästkrafter.

• Elbilar och hybrider är också komplexare att reparera samtidigt som färre verkstäder som klarar större reparationer finns att tillgå.

If har ingen ”grön rabatt” för exempelvis elbilar för att snabba på omställningen.

”Vi försöker alltid sätta så riskmässigt rätta priser som möjligt, utifrån den statistik som finns. Därför prissätts även elbilarna utifrån deras egen risk”, skriver Tobias Edlund.

Läs fler artiklar i serien Recharge granskar.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen