Efter skandalen: Satsar 18 miljarder på elbilar

Dieselskandalen blir en dyr affär för Volkswagen. Bara på den amerikanska marknaden har koncernen gått med på att betala upp till 220 miljarder kronor för...

Annons
Annons

Dieselskandalen blir en dyr affär för Volkswagen. Bara på den amerikanska marknaden har koncernen gått med på att betala upp till 220 miljarder kronor för att exempelvis åtgärda eller köpa tillbaka bilar.

En del av pengarna ska också gå till att öka medvetenheten om elbilar. Som en del i rättsprocessen går Volkswagen med på att starta en USA-baserad enhet som ska investera 18 miljarder kronor i lanseringen av nya elbilar, infrastruktur för elbilar (som laddstolpar) och marknadsföring.

Efter skandalen: Satsar 18 miljarder på elbilar
Volkswagen ID följdes av familjebussen ID Buzz. Den ska i sin tur följas av en eldriven suv senare under 2017.

• Volkswagen ska bland annat installera ”fler än 500 laddstolpar” i USA med en effekt på mellan 50 och 15 kW, de flesta av dem i någon av de 15 största städerna.

• Volkswagen ska dessutom bygga ett snabbladdningsnätverk som täcker in större delar av USA med mer än 200 stationer – och stationerna måste vara öppna för andra märken.

• Det är dock inte klart om ägarna ska få betala för laddningen eller om den blir gratis.

• Det finns också planer på att en stad i Kalifornien – det är inte klart vilken – ska klassas som en ”grön stad” och därmed får pilottesta framtida mobilitetslösningar, bland annat med ett bildelningsprogram med elbilar eller kollektivtrafik med noll lokala utsläpp.

Efter skandalen: Satsar 18 miljarder på elbilar
Volkswagen ska bygga ett nätverk av snabbladdare även i Europa, tillsammans med andra biltillverkare.

De amerikanska myndigheterna måste godkänna planerna i början och var 30:e månad.

Reglerna i Volkswagens dieseluppgörelse är ännu hårdare än så: Volkswagen ska lansera minst tre elbilar i Kalifornien innan 2020 och i genomsnitt måste 5.000 elbilar säljas årligen fram till 2025 i staten.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen