Ny elbilsteknik: Tyskland ikapp konkurrenterna

Det säljs fortfarande försvinnande få elbilar och laddhybrider jämfört med bilar med förbränningsmotor. Men marknaden i de flesta länder går tydligt över mot eldrift. Det...

Annons
Annons

Det säljs fortfarande försvinnande få elbilar och laddhybrider jämfört med bilar med förbränningsmotor. Men marknaden i de flesta länder går tydligt över mot eldrift. Det visar en rapport från konsultfirman Roland Berger som är gjord tillsammans med tyska forskningsinstitutet Forschungsgesellschaft Kraftfahrwesen Aachen.

Den här rapporten delas upp i tre delar – marknaden, teknologin och industrin – och den fokuserar på sju länder: Kina, USA, Japan, Sydkorea, Tyskland, Frankrike och Italien.

Marknaden: Allt fler vill gå över till eldrift

Det finns ett stort intresse för elbilar och laddhybrider på alla marknader i den här rapporten, men allra bäst till ligger Frankrike, följt av Kina. USA hamnar på tredje plats men där ökar inte försäljningen lika snabbt som i många andra länder, kanske på grund av låga bränslepriser vilket gör att många bilköpare väljer en konventionell bensinbil.

I Europa är det fortfarande en väldigt lång väg att gå för att klara de kommande utsläppskraven, eftersom elbilarna ofta utgör en försvinnande liten del av marknaden – men efterfrågan ökar.

Ny elbilsteknik: Tyskland ikapp konkurrenterna
Baic EV 200 är en av Kinas mest sålda elbilar med ett 30,4 kWh-batteri och en räckvidd en räckvidd enligt NEDC-körcykeln på 200 kilometer. Det innebär ungefär 150 kilometer vid verklig körning. Instegspriset ligger på ungefär 300.000 kronor före rabatter.

Teknologi: Tyskland är nya ledaren

Tyska biltillverkare har knappast varit först ur startgroparna för att lansera överkomliga elbilar med lång räckvidd, men nu börjar det hända grejer. Tyskland tar tillsammans med Frankrike över förstaplatsen när det gäller elbilsteknologi och kör därmed om Japan och Sydkorea.

Anledningen är att tyska biltillverkare håller på att utöka modellprogrammet med nya elbilar. Franska biltillverkare har inte alls samma bredd på modeller utan fokuserar på mindre och billigare elbilar, så när det gäller prisvärde ligger Frankrike bra till.

Teknologi handlar om hur avancerad tekniken i tillverkarnas elbilar är och hur stödet för elbilister är från statens sida i form av laddstationer och subventioner.

Italienska biltillverkare är helt frånkörda och har ingenting att erbjuda vare sig när det gäller elbilar eller laddhybrider.

Industri: Kina har tagit över

Kina ligger bäst till när det gäller att ställa om bilindustrin till eldrift. Det är snabb tillväxt på marknaden och 90 procent av elbilarna har litiumjonbatterier som byggs i Kina, eftersom subventionerna kräver att komponenterna produceras lokalt.

Kinesiska staten har investerat enormt mycket pengar på elbilsteknik men faktum är att franska staten har skjutit till en aning mer pengar i förhållande till landets bruttonationalprodukt.

Ny elbilsteknik: Tyskland ikapp konkurrenterna
Ny elbilsteknik: Tyskland ikapp konkurrenterna
Ny elbilsteknik: Tyskland ikapp konkurrenterna
Ny elbilsteknik: Tyskland ikapp konkurrenterna
Ny elbilsteknik: Tyskland ikapp konkurrenterna

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen