Produktionen av Opel Ampera-e är igång

Opel har släppt en del nya filmer på Ampera-e. En av dem visar produktionen av den nya elbilen, som nu är igång. Högsta prioritet har...

Annons
Annons

Opel har släppt en del nya filmer på Ampera-e. En av dem visar produktionen av den nya elbilen, som nu är igång. Högsta prioritet har den norska marknaden där Opel Ampera-e dyker upp redan i juni. Svenska köpare får vänta till 2018.

Opel gör en stor sak av att Ampera-e ”inte är något forskningsprojekt som ligger flera år bort”, utan att den faktiskt produceras nu.

Samtidigt står det klart att bilen som Opel Ampera-e baseras på, Chevrolet Bolt, kommer ligga till grund för flera andra elbilar under de kommande åren. Det är egentligen inget konstigt – General Motors har investerat miljardbelopp i utvecklingen av Bolt och Ampera-e, och därför är det vettigt att bygga fler modeller på samma grundteknik för att dela på kostnaderna.

”Bolt är vår plattform som vi kommer fortsätta med och som kommer ha en enorm modellbredd”, sa GM-chefen Mary Barra i en intervju med CNET Roadshow i samband med bilsalongen i Detroit i januari.

Det finns än så länge inga detaljer kring vilka modeller som GM planerar på Boltplattformen. Chevrolet Bolt är lite ”högbyggd” och ska ge lite suv-vibbar, men det är ingen vild gissning att det dyker upp en eldriven suv eller crossover med högre markfrigång med tanke på hur mycket suv-försäljningen ökar runt om i världen.

Det är heller inte klart om de kommande modellerna ska hamna under Chevrolets eller Opels varumärke, eller något helt annat varumärke inom GM-koncernen.

Just nu är det turbulent kring Opel eftersom GM är i samtal med franska PSA, med biltillverkarna Peugeot och Citroën, för att ta över verksamheten. Det skulle i så fall innebära att GM till stor del drar sig ur den europeiska marknaden.

Opelchefen Karl-Thomas Neumann har i själva verket tagit fram en strategi som skulle kunna göra Opel till ett helt ”elektrifierat” varumärke, med enbart elbilar, enligt uppgifter till Manager Magazin.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen