Polisen börjar köra elbil: "Finns många fördelar"

Polisen börjar köra elbil: "Finns många fördelar"

Polisen ska testköra elbilar – men inte i utryckningsbilar utan i den administrativa och civila delen. Totalt ska tio elbilar testköras i Stockholm, Malmö och Göteborg och Stockholmspolisen får fyra av dem.

"Det finns många fördelar med elbilar. De går tyst, släpper inte ut några avgaser och har en lägre driftskostnad än bilar som drivs av fossila bränslen", säger Henrik Långmark, projektledare vid gruppen för miljöledning vid polismyndigheten.

Polisen har 1.900 civila bilar och de allra flesta körs på bensin eller diesel. Det finns ett fåtal etanol- och gasbilar och ett 20-tal bensinhybrider. Snart kommer alltså tio nya elbilar och om det visar sig fungera bra ska ytterligare tio köpas in.

Eftersom sex av tio arbetsresor som görs i Sverige är under en mil långa borde många av polisbilarna kunna ersättas med elbilar. Polisen ska installera egna laddboxar. Det står inget om vilka elbilar som köps in i pressmeddelandet men på bilden i pressmeddelandet visas en Nissan Leaf. Polisen räknar med en räckvidd på 19 mil som bäst.

"Reaktionerna har varit övervägande positiva. Bilen har fin väghållning och går väldigt tyst. Att den går tyst har både för- och nackdelar. Den är behaglig att köra men fotgängare och cyklister hör inte när man kommer. Det är därför extra viktigt att vara uppmärksam när man kör elbil", säger Jan Carlsson vid nationell samordning/krisberedskap, Noa.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Ja
53
12
Nej
  • Få recharge.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!