Trots Trumps besked – stänger flera kolkraftverk

Energimixen skiljer sig en hel del mellan olika länder och utsläppen från en elbil blir annorlunda beroende på med vilken ström den laddas – åtminstone...

Annons
Annons

Energimixen skiljer sig en hel del mellan olika länder och utsläppen från en elbil blir annorlunda beroende på med vilken ström den laddas – åtminstone på kort sikt. På längre sikt är det inte säkert att elbilar som tankas med ”smutsig” el nödvändigtvis behöver släppa ut mer.

Men om gamla och smutsiga energikällor försvinner är det förstås bra för miljön och det verkar vara precis vad som händer i USA – tvärt emot vad många kanske trodde, med Donald Trump som president. Hans löften om att hålla kolindustrin vid liv ser ut att bli svåra att infria.

Den amerikanska kolindustrin har stora ekonomiska problem som beror på att både naturgas och förnyelsebar energi har blivit billigare. Samtidigt stramas utsläppsreglerna åt.

Därför läggs tre kolkraftverk ned, skriver Supermiljöbloggen, och hänvisar till Washington Post. Det handlar om ett kolkraftverk i Arizona, som ska läggas ned 2019 – flera årtionden tidigare än väntat – och två i Ohio som läggs ned 2018.

”Ägarna tar inte lätt på det här beslutet. Navajo Generating Station och dess anställda är en anledning till att den här regionen, staten Arizona och Phoenix, har kunnat växa och blomstra. Men ägarna har en skyldighet att erbjuda en billig tjänst till mer än en miljon kunder, och de högre kostnaderna för att driva kolkraftverket skulle läggas på våra kunder”, säger Mike Hummel, chef för projektet som driver kolkraftverket, till Washington Post.

”De högre kostnaderna för att driva kolkraftverket skulle läggas på våra kunder”

Beslutet kan innebära att nästan 800 anställda blir av med jobbet. Samtidigt kan nedläggningarna rädda tusentals människor från astmaattacker, hjärtattacker och för tidiga dödsfall.

”Donald Trump ställde sig i valrörelsen tydligt på kolindustrins sida. Men det verkar nu alltså som att inte ens ägarna till kolkraftverken tror att Trump kommer att lyckas få glöd i kolindustrin”, skriver Supermiljöbloggen.

2016 blev det bästa året hittils för installationer av solceller i USA. Jämfört med året innan ökade kapaciteten med hela 95 procent. Energiplanen som Trump har lagt fram nämner över huvud taget inte solenergi, trots att branschen skapat över 50.000 nya jobb.

I countyt där kolkraftverket i Arizona ligger vann faktiskt Hillary Clinton över Donald Trump med stor marginal i presidentvalet: 56 procent mot Trumps 37 procent, enligt siffror hämtade från Politico. Staten Arizona var dock tydligt Trumpvänlig. I områdena där kolkraftverken i Ohio ligger var stödet för Trump extremt högt. Trump fick 76 respektive 75 procent av rösterna i Adams och Brown County, jämfört med bara 21 respektive 22 procent för Clinton.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen