Nevs skriver avtal med hajpad batteritillverkare

Nevs i Trollhättan har tecknat ett avtal med batteritillverkaren Contemporary Amperex Technology Limited (CATL). Tanken är att säkra batteritillgången när elbilen Nevs 9-3 börjar serietillverkas i...

Annons
Annons
Nevs skriver avtal med hajpad batteritillverkare

Nevs i Trollhättan har tecknat ett avtal med batteritillverkaren Contemporary Amperex Technology Limited (CATL).

Tanken är att säkra batteritillgången när elbilen Nevs 9-3 börjar serietillverkas i större skala. Den bygger på teknik från gamla Saab 9-3 men har uppdaterats på flera områden för att anpassas till eldrift.

CATL utvecklar litiumjonbatterier för elbilar och en viktig detalj är att företaget är först ut bland totalt nio batterileverantörer att uppfylla Kinas industristandard för att kinesiska regeringen ska betala ut subventioner.

Enligt Reuters kan CATL beskrivas som ”Kinas svar på Japans Panasonic och Sydkoreas LG Chem” – alla stora batterileverantörer. CATL har tredubblat produktionskapaciteten av litiumjonbatterier för bilar och planen är att sexdubbla kapaciteten till 2020. I slutet av januari blev det klart att CATL köper 22 procent av finska Valmet för att kunna expandera på den europeiska marknaden.

Efterfrågan på elbilar och laddhybrider från kinesiska bilköpare är enorm, på grund av statliga subventioner som ska minska de farliga utsläppen i storstäderna.

Nevs har en beställning på 250.000 elbilar från leasingföretaget Panda New Energy. Första omgången med 100.000 elbilar har börjat levereras och resterande 150.000 bilar ska börja byggas 2018.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen