Mercedes och BMW satsar på supersnabba laddare

Chargepoint, som erbjuder elbilsladdning i USA, ska expandera till Europa. Bakom investeringen står bland andra Mercedesägaren Daimler, som har en stor elbilssatsning på gång som går...

Annons
Annons

Chargepoint, som erbjuder elbilsladdning i USA, ska expandera till Europa. Bakom investeringen står bland andra Mercedesägaren Daimler, som har en stor elbilssatsning på gång som går under namnet EQ.

Daimler äger också Smart, som lanserat eldrivna versioner av alla modeller, och koncernen testkör nu en eldriven lastbil. Även BMW i står bakom det nya laddnätverket.

Att Chargepoint nu ska inta Europa beror på att elbilsförsäljningen ökar snabbt i många länder, med Norge och Nederländerna i spetsen. Men att ladda elbilen är inte alltid helt enkelt – det finns många företag som erbjuder elbilsladdning.

”Som världens största laddnätverk och marknadsledare i USA är Chargepoint det enda företaget som kan erbjuda en omfattande laddningslösning i Europa, med den bekvämlighet som elbilsförarna kräver”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Chargepoint har visat upp laddstationer med kapacitet på 400 kW, vilket är betydligt mer kraftfullt än de flesta snabbladdare idag. Laddarna ska fungera med CCS-standarden, enligt Daimler. Idag finns inga elbilar som klarar att ta emot laddning på 400 kW men det är på gång hos flera biltillverkare.

Mercedes och BMW satsar på supersnabba laddare
I september 2016 visade Mercedes upp konceptsuven Generation EQ som därmed blev först ut i den nya elbilssatsningen. Den har 400 hästar, ska klara över 50 mil på en laddning, ska kosta som en välutrustad GLC – eventuellt omkring 600.000 kronor – och börjar säljas 2019.
Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen