Svenska AdBlue-pirater säljer fuskbox till lastbilar

För att sänka utsläppen har lastbilstillverkarna investerat miljardbelopp i nya miljösystem. Ett exempel är AdBlue-systemet som renar avgaserna från kväveoxider. Men det finns ett enkelt...

Annons
Annons

För att sänka utsläppen har lastbilstillverkarna investerat miljardbelopp i nya miljösystem. Ett exempel är AdBlue-systemet som renar avgaserna från kväveoxider.

Men det finns ett enkelt knep för lastbilsåkerier som vill spara på kostnaderna för att tanka och serva AdBlue-systemet. Med hjälp av en liten box kan systemet kopplas förbi helt och hållet.

Åkerier som inte bryr sig om miljön kan spara många tusenlappar på att plugga igen systemet. Enligt ett reportage från tyska ZDF körs en stor del av lastbilarna i Östeuropa med ”AdBlue-dödare”. Åkerierna kan kassera in subventioner för att ha köpt lastbilar med AdBlue-systemet men det används alltså inte i praktiken.

Det finns inte så mycket att göra åt boxarna: eftersom kväveoxider inte mäts vid besiktning upptäcks inte mjukvaran som kopplar förbi AdBlue-systemet, och i praktiken gör det inte så mycket att både bilbranschens egen organisation, ACEA, och lastbilstillverkare som Volvo fördömer användandet av boxarna.

ACEA vill förbjuda marknadsföring och försäljning av eftermarknadsprylar som kan koppla förbi systemen och införa fler slumpmässiga poliskontroller vid vägarna, och det vill även Volvo Lastvagnar.

”Vi känner till att den här typen av försök till manipulation förekommer och vi är givetvis helt emot det”, säger Jan Strandhede, pr- och informationsansvarig på Volvo Lastvagnar, till Recharge.

”Systemen i lastbilen är byggda för att säkra att fordonet uppfyller alla lagkrav. Den som försöker manipulera systemen i lastbilen riskerar att bryta mot lagen och att garantin upphör att gälla. Det viktigaste är att polisen får utökade möjligheter att bötfälla sådan manipulation om de upptäcker det vid sina kontroller vid vägkanten.”

Svenska AdBlue-pirater säljer fuskbox till lastbilar

”Stänger av systemet helt och hållet”

Vi utger oss för att vara en åkeriägare med ett antal lastbilar i flottan som behöver optimeras. AdBlue-boxen som kopplar förbi hela systemet kostar knappt 10.000 kronor, men vi erbjuds samtidigt att ”optimera” motorn för att öka effekten och sänka förbrukningen för strax över 20.000 kronor. Det ska finnas möjlighet till mängdrabatt, blir vi lovade.

• Jag såg att ni säljer AdBlue-optimering till lastbilar. Hur funkar det?

”Vi kommer ut på plats om det är mer styrka och mindre soppa man är ute efter. Då läser vi in originalmjukvaran och programmerar om den. När det gäller AdBlue är det en extra box som vi använder.”

• Då kopplas Adblue-systemet förbi helt?

”Ja, då stänger man av systemet helt och hållet. Då behöver man inte tanka eller reparera det. Inga felkoder och bilen går att besiktiga som vanligt.”

• Hur funkar det med besiktning och service?

”Den går igenom. Det ska inte påverka besiktningen.”

• Hur kan det gå igenom besiktningen?

”Man mäter inte kväveoxider i dagsläget. Kommer det senare att man börjar mäta kväveoxider så stoppar man i säkringen bara. Då börjar pumpen pumpa normalt. Det ska funka.”

• Hur mycket kan man spara på att koppla bort AdBlue-systemet?

”Reparationskostnaden på en Scania kan vara 60.000–70.000 kronor.”

• Kan det kosta så mycket?

”Ja. Bara pumpen kostar 25.000.”

• Men det finns ingen rening av kväveoxider alls, om AdBlue-systemet kopplas bort?

”Katalysatorn sitter ju kvar. Vi stänger bara AdBlue-pumpen i princip.”

Annons
Annons
Rulla till toppen