Nya elmotorer för flygplan ska ”revolutionera flygindustrin”

Foto: MagniX Svenskarnas resvanor, med fler flygresor, sätter press på miljön – men det kanske inte dröjer alltför länge innan eldrivna flygplan blir en kommersiell verklighet. Vi...

Annons
Annons
Nya elmotorer för flygplan ska
Foto: MagniX

Svenskarnas resvanor, med fler flygresor, sätter press på miljön – men det kanske inte dröjer alltför länge innan eldrivna flygplan blir en kommersiell verklighet.

Vi har tidigare skrivit om Siemens elmotor för flygplan och intressanta solcellsplan. Nu visar australiska företaget MagniX upp en prototypmotor för små elflygplan och ytterligare en motor för större passagerarplan.

Elmotorn är starkare i förhållande till sin storlek jämfört med motsvarande konventionell motor. Förutom att elmotorn är klimatsmartare är målet att halvera flygindustrins bränslekostnader. Den mindre elmotorn väger 50 kilo och har en effekt på 250 kW (340 hästkrafter).

MagniX ska börja testa en prototyp av elmotorn i ett litet flygplan under de kommande veckorna, för att undersöka prestanda och pålitlighet. Den större motorn ska kunna användas i passagerarplan inom tio år.

På längre sikt ska MagniX öka effekttätheten i flygmotorerna från fem kW per kilo till hela 25 kW per kilo. Enligt Mark Arthur, chef för Ferra Engineering som också är involverade i projektet, kommer motorerna ”revolutionera flygindustrin”.

Annons
Annons
Rulla till toppen