Regeringens nya förslag Bränslebytet gör det billigare att tanka etanol

Regeringens nya förslag Bränslebytet gör det billigare att tanka etanol

Biltillverkarna satsar just nu miljardbelopp på nya elbilar och bränslecellsbilar. Om några år kommer utbudet vara betydligt större än idag. Men etanol och biogas har enligt vissa glömts bort helt i jakten på sänkta utsläpp.

Det rullar idag 225.000 etanolbilar i Sverige, fem procent av alla personbilar i trafik, och det finns 44.000 gasbilar i trafik som utgör en procent av alla personbilar i trafik. Etanolbilarna rullar i genomsnitt 1.400 mil om året och biogasbilarna nästan 2.200 mil om året.

Nu vill regeringen göra biobränslen mer populära med hjälp av ett nytt initiativ som kallas Bränslebytet.

Större andel biodrivmedel

Första delen av Bränslebytet är en så kallad reduktionsplikt som innebär en skyldighet att sänka utsläppen av växthusgaser från diesel och bensin. Det ska göras genom att blanda in mer biodrivmedel. Andelen biodrivmedel kommer höjas successivt. Målet är att utsläppen från transportsektorn ska minskas med 70 procent till 2030.

E85 blir billigare

Andra delen av Bränslebytet går ut på att sänka eller helt ta bort skatten på vissa biodrivmedel. E85 befrias från energiskatt 2018 och då blir det billigare per liter att tanka etanol. De senaste åren har etanolpriset gått upp och ned men nu är målet att hålla priset nere.

"Vi vet att många konsumenter vill bidra till klimatomställningen. Vi måste göra det lätt att välja mer hållbara bränslen för alla de svenskar som äger en bil idag, och det blir det med det här förslaget", säger miljöminister Karolina Skog (MP).

"Som konsument ska man inte behöva bekymra sig för hållbarheten i biodrivmedel, det är viktigt att regelverk ser till att bara hållbara alternativ finns tillgängliga vid pump. Alla biodrivmedel som används i reduktionsplikten måste uppfylla hållbarhetskriterier som Energimyndigheten har tillsyn över", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Ett bra förslag, tycker jag!
Ja
151
34
Nej
  • Få recharge.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!