Kolkraften tappar fart: ”Dramatisk nedgång”

Foto: Bigstockphoto Omställningen till grön energi gör det mindre attraktivt att satsa på kolkraft. Den är inte alls lika konkurrenskraftig rent ekonomiskt som för bara...

Annons
Annons
Kolkraften tappar fart:
Foto: Bigstockphoto

Omställningen till grön energi gör det mindre attraktivt att satsa på kolkraft. Den är inte alls lika konkurrenskraftig rent ekonomiskt som för bara några år sedan, enligt en rapport som bland annat Greenpeace ligger bakom, och som The Guardian skriver om.

Kina och Indien är två av länderna som verkar vända ryggen mot kolkraften för att sänka utsläppen. Kinesiska städer har länge dragits med farliga utsläppsnivåer och i Indien körs många bilar med smutsiga dieselmotorer, vilket ger sämre luftkvalitet.

Antalet nya kolkraftsanläggningar som byggs världen över föll med nästan två tredjedelar förra året, enligt den här rapporten. Arbetet med att bygga nya kolkraftverk ska också ha stoppats på mer än 100 ställen i Indien och Kina.

”Flera faktorer gör helt enkelt kol till en dålig investering”

Efter nyår kom beskedet att Kina ska skrota ännu fler kolkraftprojekt i elva provinser, värda totalt 550 miljarder kronor.

Samtidigt har rekordmånga kolkraftverk stängts ned i USA och Europa. Skottland har till exempel stängt landets sista kolkraftverk och i USA har flera anläggningar stängts trots Donald Trumps besked om att hålla liv i kolkraften.

Anledningen till att många kolkraftverk skrotas är dels att flera länder har sett snabb utbyggnad av förnybara energikällor, och dels att kolkraftens kapacitet har byggs ut så mycket de senaste åren – särskilt i Kina.

”Nedgången i antalet kolkraftverk i asiatiska länder är verkligen dramatisk, och det visar hur flera faktorer helt enkelt gör kol till en dålig investering”, säger Paul Massara, chef för energiföretaget North Star Solar, till The Guardian.

Annons
Annons
Rulla till toppen