Tesla och laddhybrider är supermiljöbilarna som svenskarna vill ha

Siffrorna för bilförsäljningen pekar spikrakt uppåt. Mars månad blev den bästa marsmånaden någonsin och registreringarna av nya personbilar ökade med nästan elva procent. Det här...

Annons
Annons

Siffrorna för bilförsäljningen pekar spikrakt uppåt. Mars månad blev den bästa marsmånaden någonsin och registreringarna av nya personbilar ökade med nästan elva procent. Det här är 39:e månaden i rad med plussiffror.

Tesla och laddhybrider är supermiljöbilarna som svenskarna vill ha
Bertil Moldén är vd för Bil Sweden.

”Den starka utvecklingen på bilmarknaden är en återspegling av att Sverige befinner sig i en högkonjunktur, räntorna är mycket låga, sysselsättningen ökar och varslen på arbetsmarknaden ligger på historiskt sett låga nivåer. Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer för mars visar på ett klart ljusare stämningsläge än normalt, både hos hushållen och företagen. Allt detta är positivt för nybilsförsäljningen”, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

Supermiljöbilarna ökade med tolv procent i mars jämfört med samma period förra året. Supermiljöbilarna står nu för 3,6 procent av nybilsförsäljningen – en blygsam ökning jämfört med 3,5 procent i mars förra året.

”För hela 2017 har vi en prognos för andelen supermiljöbilar på fem procent”, säger Bertil Moldén.

Tesla och laddhybrider är supermiljöbilarna som svenskarna vill ha
Trots att den har några år på nacken ligger laddhybridversionerna av Volvo V60 bra till i den svenska registreringsstatistiken för supermiljöbilar.

Laddhybriderna står för en stor del av ökningen. Hittills i år har det registrerats 85 procent fler laddhybrider jämfört med samma period förra året. För elbilarna är ökningen 57 procent.

Tesla registrerade totalt 257 bilar i mars månad, 82 procent fler än i mars förra året. Tre av tio registrerade Teslabilar var Model X, resten var Model S.

Supermiljöbilarnas 10-i-topp

Siffrorna gäller januari–mars 2017.

Bilmodell Antal exemplar
1. Volkswagen Passat GTE (laddhybrid) 1.182
2. Mitsubishi Outlander PHEV (laddhybrid) 555
3. Nissan Leaf (elbil) 314
4. Tesla Model S (elbil) 283
5. Volvo V60 Twin Engine (laddhybrid) 268
6. BMW 330e (laddhybrid) 189
7. Volvo XC90 Twin Engine (laddhybrid) 156
8. Tesla Model X (elbil) 155
9. Renault Zoe (elbil) 154
10. BMW 225xe Active Tourer (laddhybrid) 73
Annons
Annons
Rulla till toppen