Audi och Porsche ska samarbeta om nya elbilar

Audi och Porsche ska slå sina huvuden ihop och utveckla en ny elbilsplattform som ska vara klar 2025. Det görs både för att spara pengar...

Annons
Annons

Audi och Porsche ska slå sina huvuden ihop och utveckla en ny elbilsplattform som ska vara klar 2025. Det görs både för att spara pengar och effektivisera, och för att snabba på utvecklingen av nya elbilar.

Det här är ett kontroversiellt beslut eftersom Audi och Porsche håller olika prisnivå och delvis har olika köpare. Å andra sidan samarbetar de båda koncernsyskonen redan idag, bland annat om motorer och plattformar för suvar.

Den nya plattformen för elbilar ska vara fullt förberedd för digitala tjänster och autonom teknik.

”De bästa hjärnorna hos båda företagen ska tillsammans sätta den tekniska kursen för framtiden”, säger Rupert Stadler, chef för Audi.

Audi och Porsche ska samarbeta om nya elbilar
Oliver Blume är säker på sin sak – enligt honom kommer en Porsche alltid vara en Porsche, även om tekniken utvecklats tillsammans med Audi.

Farhågorna om att Porsche bara ska bli en dyrare Audi vill Oliver Blume, styrelseordförande för Porsche, tona ned. Enligt honom ska företagen fortsätta vara tydliga med skillnaderna mellan märkena.

”En Porsche är alltid en Porsche, och det kommer vara så även i framtiden”, säger Oliver Blume.

Porsche har delvis ett försprång när det gäller elbilar jämfört med Audi, i form av konceptbilen Mission E, som ska börja säljas 2020 och som har en ny version av snabbladdning där bilen ska kunna laddas till 80 procent på 15 minuter. Audi har istället mer expertis inom självkörande bilar, bland annat i form av samarbetet med Nvidia, som utvecklar teknik för autonoma bilar.

Audi och Porsche ska samarbeta om nya elbilar
Flera Porschemodeller delar teknik och motorer med resten av Volkswagenkoncernen redan idag.
Annons
Annons
Rulla till toppen