Tesla passerade Fords börsvärde och utmanar GM – konkurrenterna beskrivs som "desperata"

"Det som är bra för General Motors är bra för USA." Så lät det för inte alltför många år sedan. Idag spelar GM inte riktigt samma nationsbyggande roll men bilindustrin är fortfarande enormt viktig för den amerikanska ekonomin.

I förra veckan kom rapporter om att Tesla gått om jättekoncernen Ford när det gäller börsvärde. Teslaaktien tuffar vidare och en av USA:s yngsta biltillverkare utmanar nu General Motors, skriver Automotive News.

I skrivande stund är Teslas börsvärde 467 miljarder kronor, tolv miljarder mer än GM, vars börsvärde ligger på 455 miljarder.

Chevrolet Bolt är inte lika hajpad som Tesla Model 3 trots att den också lockar med lång räckvidd och rimlig prislapp.

Tesla har inte kört ifrån General Motors med samma marginal som Ford (ännu?) men Elon Musk har lyckats skapa en hajp kring märket och den kommande Model 3 som GM inte kan konkurrera med, trots att Chevrolet hann före ut på marknaden med elbilen Bolt.

"Vi tycker Teslas konkurrenter bara verkar framstå som alltmer desperata medan de försöker komma ikapp", säger Alexander Potter, analytiker på investmentbanken Piper Jaffray Companies, som själva äger Teslaaktier.

Det finns frågetecken kring hur Teslas organisation, bland annat med serviceverkstäderna, ska klara omställningen från nischtillverkare till massproduktion på en ny nivå.

Men börsvärdet är inte allt, och kritikerna menar att Tesla fortfarande är långt ifrån någon vinstmaskin. General Motors förväntas visa en vinst på mer än 80 miljarder kronor i år och motsvarande siffra för Ford är 54 miljarder. Tesla förväntas förlora nästan nio miljarder. Även leveranssiffrorna talar olika språk: GM levererade mer än tio miljoner bilar förra året, Tesla knappt 80.000.

Men förväntningarna på Model 3 är enorma och enligt Tesla blir det modellen som öppnar upp massproduktionen på allvar för företaget, med ett leveransmål på en halv miljon bilar årligen 2018.

Tesla Model 3 ska börja byggas senare i år.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag har aktier i Tesla.
Ja
15
95
Nej