Qoros nya superbil har elbilsteknik från Koenigsegg Regera – sätts i produktion 2019

Qoros nya superbil har elbilsteknik från Koenigsegg Regera – sätts i produktion 2019

Nystartade Qoros lyckades locka över många tidigare Saabanställda. Det fanns en ambitiös plan om att expandera snabbt – även i Europa – med nya modeller, men det gick inte riktigt som tänkt. 2014 såldes knappt 7.000 bilar jämfört med den planerade kapaciteten på 150.000 bilar. 2016 gick betydligt bättre.

Nu visar Qoros upp en ny konceptbil. När den sätts i produktion 2019 ska den fungera som märkets toppmodell. Qoros K-EV har en lite underlig lösning för dörrarna: på vänster sida finns en dörr som öppnas uppåt elektriskt, och på högersidan kan den främre dörren öppnas antingen konventionellt, som på en "vanlig" bil, eller längsmed bilen bakåt, som på en familjebuss.

Det intressanta är att Qoros har tagit hjälp av svenska superbilstillverkaren Koenigsegg i utvecklingen av superelbilen. Koenigsegg har mycket erfarenhet av hybriddrivlinor från Regera och nu verkar det alltså som att Koenigseggs kunnande även kommer dyka upp hos andra märken. Ett annat bevis på det är att Koenigsegg ska förse holländska Spyker med motorer.

Qoros nya elsuperbil har redan smygvisats och nu har Qoros släppt en ny bild. Än så länge finns det inga tekniska specifikationer men vi vet att Koenigsegg bidrar med själva drivlinan, och att bilen blir fyrhjulsdriven. Qoros använder den elektriska drivlinan från Regera men effekten blir förmodligen lägre än i Koenigseggs superbil.

Koenigsegg Regera har en V8-motor med dubbla turbo och tre elmotorer. Den har ingen konventionell växellåda utan något som kallas Koenigsegg Direct Drive, som sparar vikt och ökar effektiviteten, enligt Koenigsegg.

Interiören är uppdelad i två distinkta delar. Exakt vad det innebär får vi återkomma till när det finns fler bilder. Qoros K-EV har något som företaget kallar "Clever Carbon Cabin" som innebär att den till stor del byggs i kolfiber.

Här nedan kan du se teaserbilderna som Qoros släppte i förra veckan.

Uppdatering 20/4: Nu är bilen helt officiell och den ser verkligen annorlunda ut där den flaxar med dörrarna på bilsalongen i Shanghai. Den har alltså en förardörr som öppnas uppåt, en passagerardörr som öppnas som vanligt och en bakdörr som skjuts bakåt som på en familjebuss.

Qoros K-EV har fyra elmotorer, en för varje hjul, med totalt 870 hästkrafter. Den fixar 0–100 km/h på "under 2,7 sekunder" och toppar 260 km/h. Den officiella räckviddssiffran är 48 mil och batteripaketet är på 107 kWh. Bilen har en kolfibermonocoque som ska hålla vikten nere.

Koenigsegg Regera kombinerar en V8-motor med tre elmotorer. Eldrivlinan ska nu anpassas för Qoros superbil.

Christian von Koenigsegg har ingått ett samarbete med Spykerchefen Victor Muller om motorer till kommande modeller.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker Koenigsegg gör rätt i att erbjuda sin teknik till andra biltillverkare.
Ja
94
6
Nej
  • Få recharge.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!