Svenska fabriken ska ha mest avancerade tekniken

Illustration: Northvolt Den nya batterifabriken som ska byggas av svenska företaget Northvolt, med Teslas tidigare logistikchef Peter Carlsson vid rodret, hamnar i någon av de...

Annons
Annons
Svenska fabriken ska ha mest avancerade tekniken
Illustration: Northvolt

Den nya batterifabriken som ska byggas av svenska företaget Northvolt, med Teslas tidigare logistikchef Peter Carlsson vid rodret, hamnar i någon av de här tio kommunerna. Det avslöjade företaget på en presskonferens.

Företaget hintade också om vilken teknik som ska användas i litiumjonbatterierna, som ska användas i allt från bilar till bussar, lastbilar, båtar och anläggningsmaskiner. 

Northvolt ska producera cylindriska så kallade 2170-battericeller där siffrorna anger cellens mått i millimeter. De är något större än de 18650-celler som är vanliga på elbilsmarknaden idag. Men framöver kommer Northvolt också titta på ytterligare en eller två former för battericeller som mer specifikt ska passa bilindustrin.

”Där är vi inne i diskussioner med de olika biltillverkarna om vilka formfaktorer som fungerar bäst på att få upp volymen. Vi kommer ta beslut under sensommaren, precis innan vi måste lägga beställningarna på produktionsutrustning”, säger Peter Carlsson i en kommentar till Recharge.

Exakt hur batterikemin i cellerna ser ut vill Peter Carlsson inte avslöja, och inte heller vilka biltillverkare som är aktuella i diskussionerna.

”Jag kan säga så här, att vi kommer jobba med ett par så kallade oxidbaserade litiumjonkemier. Om man tittar på litiumjonproduktionen i världen är den spridd runt fem–sex olika kemier. Störst är LFP, det vill säga litiumfosfatbaserade batterier som inte har samma energitäthet. Det är väldigt drivet av Kina.”

De litiumjonoxidbaserade kemier som Northvolt tittar på kräver väldigt mycket när det gäller produktionskontroll, enligt Peter Carlsson.

”Vi kommer producera de mest avancerade kemierna som är tillgängliga på marknaden idag. Därmed kommer vi kunna tillfredsställa som både bilindustri och de andra industrisegmenten har.”

Annons
Annons
Rulla till toppen