BMW avslöjar fler detaljer om nya toppmodellen

Den nya flaggskeppsmodellen iNext ska börja byggas under andra halvåret 2021 i BMW-fabriken i Dingolfing, i södra Tyskland. Det bekräftar BMW i ett pressmeddelande. BMW...

Annons
Annons

Den nya flaggskeppsmodellen iNext ska börja byggas under andra halvåret 2021 i BMW-fabriken i Dingolfing, i södra Tyskland. Det bekräftar BMW i ett pressmeddelande.

BMW iNext har inte visats upp officiellt än, men BMW har presenterat konceptbilen Vision Next 100. Den skulle kunna ge en liten försmak av vissa designdetaljer som också dyker upp på iNext, men enligt nya uppgifter blir iNext en suv eller crossover – inte en sedanmodell eller halvkombi.

Fabriken i Dingolfing ligger ligger nära motorfabriken i Landshut och ett kompetenscenter för batterier och elmotorer. Redan idag byggs laddhybridversioner av 5-serien och 7-serien i Dingolfing. BMW i3 och i8 byggs i fabriken i Leipzig.

2025 ska mellan 15 och 25 procent av bilarna som BMW säljer vara ”elektrifierade”, och dit räknas alltså både elbilar och hybrider.

BMW avslöjar fler detaljer om nya toppmodellen

BMW iNext får autonom teknik som gör den självkörande enligt ”nivå 3” och som innebär att bilen kan sköta styrning och bromsar, men att föraren måste finnas tillgänglig om något går fel. Bilen ska dock vara förberedd för ”nivå 4” där bilen tar hand om körningen, åtminstone under vissa bestämda förhållanden – kanske inte i stressig stadstrafik, till exempel.

”Med sin helt eldrivna drivlina, större dimensioner och nya teknologier som autonom körning och digital uppkoppling, blir BMW iNext en riktig ’innovationsdrivare'”, skriver BMW, som hoppas att iNext ska bli märkets mest avancerade modell någonsin.

BMW iNext får en interiör som skiljer sig en hel del mot de konventionella modellerna, men BMW är tydliga med att iNext inte bara blir en förarlös taxibil – den blir inte ”rattlös”. Enligt uppgifter till tyska auto motor und sport hamnar räckvidden på 55 mil, eller uppemot 75 mil för en dyrare version med större batteripaket.

BMW var tidigt ute med i3 och i8, som alltså är särskilda modeller ”vid sidan om” de mer klassiska modellnamnen som 3-serien. Men framöver kommer BMW lansera helt eldrivna versioner av befintliga modeller. Både Mini och suven BMW X3 kommer med eldrift 2019 respektive 2020.

Annons
Annons
Rulla till toppen