VW-chefen: ”Allt Tesla gör kan vi överträffa”

När Volkswagen nu håller på att ställa om mer och mer mot eldrift är det med ett tydligt mål: att bli störst på elbilar till...

Annons
Annons

När Volkswagen nu håller på att ställa om mer och mer mot eldrift är det med ett tydligt mål: att bli störst på elbilar till 2025. Volkswagen ska visserligen investera miljardbelopp i utvecklingen av förbränningsmotorer även i fortsättningen, men efter dieselskandalen är det viktigt att också satsa på elektrifiering.

Målet är en miljon sålda elbilar 2025. Tesla har som mål att leverera en miljon bilar 2020, bland annat tack vare de nya jättefabrikerna och lanseringen av Model 3. Men Volkswagenchefen Herbert Diess verkar övertygad om att Teslahajpen kommer lägga sig.

”Allt Tesla gör kan vi överträffa. Vi är säkra på att vi kommer bli marknadsledande i den här nya världen”, sa han på en presskonferens i Wolfsburg, enligt Financial Times.

Han är dock tydlig med att Volkswagen tar Tesla seriöst.

”Vi är säkra på att vi kommer bli marknadsledande”

VW-chefen:
Elbilstrion som går under namnet ID ska lanseras med start 2020.

Det som gjort Tesla framgångsrika i premiumsegmentet hoppas Volkswagen nu lyckas med i volymsegmentet. Största fördelen för Volkswagen är enligt Herbert Diess koncernens gemensamma ”bygglådor”, som MQB- och MEB-plattformarna. De ska möjliggöra snabbare och billigare utveckling av nya modeller med hjälp av gemensamma komponenter.

MQB-plattformen ligger till grund för en mängd modeller, men den har inte varit helt felfri. Det har funnits frågetecken kring hur lönsam MQB-plattformen egentligen är, eftersom den kostat mycket att utveckla, och 2014 fick produktionschefen Michael Macht lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan. Det har också funnits idéer om att sälja plattformen till andra biltillverkare. När det gäller MEB-plattformen, som ska ligga till grund för helt eldrivna bilar, är tanken alltså att snabba på utvecklingen av nya modeller men trots det dröjer det till 2020 innan de första nya modellerna dyker upp.

Framtiden får utvisa vem som har bäst chanser att lyckas: en relativt nystartad uppstickare eller en jättekoncern med lång historia.

VW-chefen:

Volkswagens elbilsplan i tre steg

Steg 1: Fram till 2020 ska Volkswagen fokusera på att öka lönsamheten genom att kapa kostnader. Det kan innebära att vissa modeller läggs ned. Produktiviteten ska öka med 25 procent och rörelsemarginalen ska ligga på minst fyra procent. Det är är en svår utmaning med tanke på hur mycket Volkswagen måste investera i både förbränningsmotorer och eldrivlinor.

Steg 2: Mellan 2020 och 2025 ska Volkswagen ta ledningen inom uppkopplade elbilar och öka rörelsemarginalen till sex procent. 

Steg 3: Efter 2025 ska Volkswagen dubbla satsningen på mobilitetslösningar. VW vill alltså bli ett ”transportföretag” som har hand om olika typer av resor – inte bara en biltillverkare. Här blir Volkswagens nya mobilitetsmärke Moia viktigt.

Annons
Annons
Rulla till toppen