Spännande batteriteknik ger snabbare elbilsladdning

Veronica Augustyn är biträdande professor i materialvetenskap vid North Carolina State University. Foto: Youtube Snabb laddtid är ett viktigt argument för att kunna locka elbilsköpare....

Annons
Annons
Spännande batteriteknik ger snabbare elbilsladdning
Veronica Augustyn är biträdande professor i materialvetenskap vid North Carolina State University. Foto: Youtube

Snabb laddtid är ett viktigt argument för att kunna locka elbilsköpare. De flesta nya elbilar har stöd för någon form av snabbladdning men under de kommande åren ska biltillverkarna försöka pressa ned laddtiden ytterligare.

Porsche har till exempel lovat att den kommande elbilen ska kunna snabbladdas till 80 procent på ungefär 15 minuter. Det skulle i så fall ge ungefär 40 mils räckvidd enligt den europeiska NEDC-körcykeln. Det forskas också om superkondensatorer som skulle kunna ladda batteriet för 25 mils körning på bara några sekunder.

Nu tittar forskare vid North Carolina State University på hur batterier skulle kunna använda tunna vattenskikt för att få energin att transporteras snabbare. Det skulle i så fall ge kortare laddtider och snabbare acceleration.

Forskarna använde ett batteri där lager av volframoxid varvades med vattenmolekyler. Det batteriet var totalt sett effektivare än ett batteri som enbart hade volframoxid, utan vattenmolekyler.

”Vi tror att vattenskiktet fungerar som en väg som underlättar överföringen av joner genom materialet. Det här är bara en konceptvalidering, men idén att använda vatten eller andra flytande material för att ’trimma’ transporten av joner i material som består av lager är väldigt spännande”, säger Veronica Augustyn, som är biträdande professor i materialvetenskap vid North Carolina State University, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Rulla till toppen