Teslaanställda vittnar om stress och jobbskador

Det är inga enkla mål som Tesla satt upp för de kommande åren. En halv miljon bilar ska byggas 2018 – en ordentlig ökning jämfört...

Annons
Annons

Det är inga enkla mål som Tesla satt upp för de kommande åren. En halv miljon bilar ska byggas 2018 – en ordentlig ökning jämfört med dagens siffror, och hela organisationen måste skalas upp.

Målen verkar också ställa extremt höga krav på de anställda, som vittnar om stressiga förhållanden. Mer än 100 ambulanser har skickats till Teslas fabrik i Fremont de senaste tre åren för fysiska men som kramper, yrsel, smärtor i bröstet och svimningskänslor. Det finns inga liknande uppgifter från andra bilfabriker att jämföra med.

”Vi hade en kollega på min produktionslina som bara fortsatte jobba, jobba, jobba… Sedan föll han bara ihop”, säger Mikey Catura, som jobbar i Teslafabriken, till The Guardian.

Teslachefen Elon Musk säger att han absolut bryr sig om de anställdas välmående och han inser att de har tuffa utmaningar på jobbet. Under årets första månader har Tesla anmält färre incidenter än branschen i genomsnitt och det finns ett särskilt team med ergonomiexperter. Han säger att det är ett felaktigt påstående att han inte skulle bry sig om säkerheten och de anställda.

”Vi är ett företag som förlorar pengar. Det här är inte en situation med giriga kapitalister som bestämmer sig för att skära ner på säkerheten för att stärka vinsterna. Det är en fråga om hur mycket pengar vi förlorar och om hur vi ska överleva. Hur ska vi se till att inte gå under så att alla inte förlorar sina jobb?”, säger han till The Guardian.

Annons
Annons
Rulla till toppen