Svenskt testlabb för elbilar på gång: ”En nationell satsning”

Mikael Damberg vill bygga ett svenskt testcenter för framtidens elbilar. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet Sverige utvecklar ett nytt testcenter för elbilar. Anläggningen blir ett samarbete mellan...

Annons
Annons
Svenskt testlabb för elbilar på gång: ”En nationell satsning”
Mikael Damberg vill bygga ett svenskt testcenter för framtidens elbilar. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Sverige utvecklar ett nytt testcenter för elbilar. Anläggningen blir ett samarbete mellan forskare och biltillverkare, enligt närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

”Vi vill göra en nationell satsning ihop med svensk fordonsindustri för elektromobilitet”, säger han till TT.

Bland intressenterna finns Volvo AB, Scania och Volvo Cars. De träffades under måndagen i Göteborg för att diskutera hur testcentret kan bli verklighet. En förstudie ska vara klar i höst och enligt Mikael Damberg handlar det om en stor satsning. Målet är att testcentret ska underlätta både forskning och utveckling av elfordon.

Projektet ska finansieras av både staten, företagen och universitet. Det här är en mångmiljonsatsning, men några exakta summor nämns inte än. Inte heller var testcentret ska hamna är klart, men Västkusten ligger bra till med närheten till andra delar av den svenska bilindustrin.

”I den här testbädden kommer vi ha utrustning för att testa allt från de minsta beståndsdelarna i batterier, ner på cellnivå, vidare till hur man bygger ihop det till batteripack. Man ska även kunna testa en komplett drivlina, för att i slutänden kunna testa ett helt fordon”, säger Lars Stenqvist, teknisk direktör på Volvo AB, till Sveriges Radio.

Research Institutes of Sweden (Rise), som ska göra förstudien om det nya testcentret, har idag ett testcenter för autonoma bilar. 

Svenskt testlabb för elbilar på gång: ”En nationell satsning”
Volvo utvecklar flera nya laddhybrider och elbilar. Framtida modeller skulle kunna utvecklas i det nya testcentret.
Annons
Annons
Rulla till toppen