Nya elvägen ska få dig att glömma laddstolpen

Elvägar är inget nytt påhitt – redan nu finns till exempel en teststräcka utanför Gävle. Men där används laddstolpar i luften för lastbilar. Att bygga...

Annons
Annons
Nya elvägen ska få dig att glömma laddstolpen

Elvägar är inget nytt påhitt – redan nu finns till exempel en teststräcka utanför Gävle. Men där används laddstolpar i luften för lastbilar. Att bygga in laddningen i vägen är en snyggare lösning.

Det är vad teknikjätten Qualcomm, tillsammans med Renault, har gjort. Tillsammans visar företagen upp en elväg som laddar elbilarna induktivt (trådlöst) med 20 kW i upp till 100 km/h. Tekniken kallas Qualcomm Halo och är nu klar att testas.

Fördelen med tekniken är förstås att bilägaren inte behöver stanna för att ladda och föraren behöver heller inte placera bilen exakt över ”remsan” i vägen för att bilen ska ladda. En annan fördel med elvägar generellt är att elbilarna inte behöver ha stora batterier eftersom bilarna ändå laddas i vägen. Det skulle kunna ge lägre tjänstevikt och pris. ”Laddremsorna” kan byggas in i både motorvägar och i storstäder, till exempel vid trafikljus.

Men det finns frågetecken kring kostnaden – Qualcomm avslöjar inte hur mycket vägen kostar att bygga – och bilarna måste anpassas för den trådlös laddningen. Det återstår också att se hur vägarna fungerar i svenskt vinterklimat med is och snö på vägen.

Annons
Annons
Rulla till toppen