Nytt rekord – svenska studenter bygger snålaste fordonet

Studenter från Högskolan Dalarna har tagit energieffektivitet till en ny nivå med den spännande farkosten Eximus 2. Detta är världens snålaste fordon som bara skulle...

Annons
Annons

Studenter från Högskolan Dalarna har tagit energieffektivitet till en ny nivå med den spännande farkosten Eximus 2. Detta är världens snålaste fordon som bara skulle behöva ett kryddmått bensin (en milliliter) för att transportera en person en mil.

Snålbilen Volkswagen XL1 behöver 90 gånger mer bränsle för att göra samma jobb – den drar 0,09 liter diesel per mil.

Tävlingen som studenterna vann heter Delsbo Electric och körs på en 3,36 kilometer lång rälssträcka. Studentlag tävlar mot varandra för att fordonen ska använda så lite energi som möjligt.

Ännu snålare efter tävlingen

Rerkordfordonet behövde bara 0,73 Wh per personkilometer vilket är nytt världsrekord, och ordentligt mycket mindre än bilarna som tävlar i Shell Eco Marathon – men det är svårt att jämföra, eftersom Delsbo Electric körs på räls. Ett pendeltåg förbrukar 77 gånger mer energi per personkilometer.

”Universitetsstudenter slår världsrekord varje år med små projektmedel. Och det sker inte i Kalifornien, Shanghai eller Bangalore. Det sker i en liten by mitt i Sverige”, säger Henrik Rödjegård, teknisk chef för tävlingen och doktor i elektronik, i ett pressmeddelande.

Eximus 2 är en aluminiumskapelse som drivs av fyra 12-voltsbatterier och en elmotor på 250 watt. Fordonet väger 113 kilo. Under själva tävlingen lyckades studenterna komma ned i 0,76 Wh per personkilometer men den siffran kunde senare slipas ned till 0,73 för rekordförsöket, som kördes i båda riktningar för att kompensera för vinden. Guinness-rekordet är nu inne för granskning.

Nytt rekord – svenska studenter bygger snålaste fordonet
Nytt rekord – svenska studenter bygger snålaste fordonet
Patrick Kenger är avdelningschef för Industriell Teknik på Högskolan Dalarna.

Järnväg effektivare än väg

Vinnarfordonet är alltså betydligt effektivare än bilarna som körs i ”snålrejset” Shell Eco Marathon. Det beror på att järnväg är ett mer energieffektivt färdsätt än landsväg sett till antalet wattimmar per personkilometer, enligt Patrick Kenger, avdelningschef för Industriell Teknik på Högskolan Dalarna.

”Delvis beror det på den låga friktion som uppstår mellan hjul på räls, jämfört med gummidäck på asfalt. Sedan är verkningsgraden högre för en elmotor jämfört med förbränningsmotorer. Både Eximus 1 och Eximus 2 har mycket aerodynamiska geometrier och är byggda i lätta material som plast, aluminium och kolfiber. Det är visserligen även de fordon som är med och tävlar i Shell Eco Marathon. Men en rälsgående farkost kan ändå göras enklare eftersom den till exempel inte behöver kunna svänga”, säger han.

”Inga hemligheter”

• Har ni kommit på något ”hemligt knep” som de andra inte kommit på för att sänka förbrukningen?

”Nej, jag tror nog inte vi har några hemligheter… Vi använder känd teknik och kända material. Vi har gett våra studenter bra förutsättningar för att lyckas komma i mål med projektet. Det inkluderar kompetens de får under utbildningen och tillgång till labb, programvaror, finansiering och stöd vid behov från Högskolans personal. Kanske den viktigaste ingrediensen är att de har roligt och är motiverade, men den delen sköter de bra på egen hand.”

”Den viktigaste ingrediensen är att studenterna har roligt och är motiverade – den delen sköter de bra på egen hand”

• Hur ska ni gå vidare – är den här tekniken något som kommer dyka upp i produktion framöver, till exempel i pendeltåg eller elbilar, och hur ska ni ta fordonet till ”nästa nivå” och sänka förbrukningen ännu mer?

”Det finns i dagsläget inga tankar på att skala upp detta till kommersiell användning. Eximusprojektet och farkosten är väldigt specifikt utvecklad och anpassad till just den banprofil, vägkorsningar och tågväxlar som råder vid tävlingen Delsbo Electric. Men givetvis finns det mycket som skulle vara intressant att skala upp och få utveckla mot en mer kommersiellt fungerande prototyp. Utöver aerodynamiken och rullfriktion handlar det om att få ner vikten på fordonet och höja verkningsgraden på drivningen. Det gäller oavsett fordonstyp om man vill sänka energiförbrukningen och är så klart ingen nyhet, men det är de här grundprinciperna vi också jobbar med att förbättra.”

Patrick Kenger säger att drivlinan är något som kan ses över inför nästa omgång av tävlingen. Eximus 3 skulle kunna få en helt ny ramkonstruktion än dagens modell.

”Men det återstår att se”, säger han.

Nytt rekord – svenska studenter bygger snålaste fordonet

Resultat Delsbo Electric 2017

1:a plats
Lag: Eximus II
Skola: Högskolan Dalarna
Resultat: 0,76 Wh/personkilometer

2:a plats
Lag: Eximus I
Skola: Högskolan Dalarna
Resultat: 0,86

3:e plats
Lag: Acus
Skola: Luleå tekniska universitet
Resultat: 1,23

4:e plats
Lag: Rail SNAIL V1
Skola: Linköpings universitet
Resultat: 1,98

Fullföljde ej
Chalmers tekniska högskola

Kom ej till start
Staffangymnasiet Söderhamn

Snålare och snålare

Förbrukningssiffrorna som studentlagen kommer ned i har minskat med åren. Så här mycket energi förbrukade vinnarbilen i tävlingen Delsbo Electric de senaste åren.

Nytt rekord – svenska studenter bygger snålaste fordonet
Nytt rekord – svenska studenter bygger snålaste fordonet
Nytt rekord – svenska studenter bygger snålaste fordonet
Annons
Annons
Rulla till toppen