Nya detaljer om Jaguar I-Pace: ”Snabbare än Tesla”

Med den nya elsuven I-Pace gör Jaguar något som är ovanligt i bilbranschen: lanserar en ny bil på en ny plattform med en ny drivlina...

Annons
Annons

Med den nya elsuven I-Pace gör Jaguar något som är ovanligt i bilbranschen: lanserar en ny bil på en ny plattform med en ny drivlina i en fabrik som inte är biltillverkarens egen.

För att undvika inkörningsproblem brukar de här delarna separeras, men Jaguar har inte så mycket val med I-Pace. Det är en helt ny eldriven modell, och eftersom en eldrivlina är mindre komplex än en drivlina i en bil med förbränningsmotor, och eftersom Jaguar har involverat ingenjörer på fabriken Magna Steyr i Österrike redan tidigt i utvecklingsfasen av Jaguar I-Pace, ska inkörningsproblemen minimeras.

”Vi bjöds in väldigt tidigt i produktutvecklingen för att bidra med våra förslag inom processer och produktion”, säger Karl-Friedrich Stracke, chef för bilteknik och utveckling på Magna Steyr, till Automotive News.

Målet var att ”göra rätt från början” och teamet arbetade sig igenom de olika komponenterna – bland annat exteriör- och interiördesign, drivlina och lack – för att minimera antalet fel.

Nya detaljer om Jaguar I-Pace:

De första exemplaren av Jaguar I-Pace byggs just nu och den publika premiären blir i höst på Frankfurtsalongen. Försäljningsstart blir senare under året eller tidigt 2018.

”Accelerationen är otrolig – den är snabbare än Tesla. Du trycker på gasen och den trycker dig tillbaka i stolen. Styrningen är väldigt snabb och du känner inte bilens tyngd. Chassiprestandan är fantastisk. Den är otroligt tyst. Det är en del finjusteringar på gång med fjädringen men det är helt normalt. Jag är 100 procent säker att den kommer utmana många av bilarna på marknaden idag”, säger Karl-Friedrich Stracke.

Jaguar hinner före bland andra Audi, Mercedes, Volkswagen och Ford med en eldriven suv. Bilen får ett batteripaket på 90 kWh och en officiell räckvidd på 50 mil enligt den europeiska NEDC-körcykeln. Effekten hamnar på 400 hästkrafter och vridmomentet på 700 Nm.

Bilen ska kunna snabbladdas med hela 120 kW.

Annons
Annons
Rulla till toppen