Nya detaljer om Nissan Leaf: Mindre batteripaket än Opel Ampera-e

Nissan har smygvisat nästa Leaf som begår premiär i höst.

Det har börjat dyka upp fler detaljer om nästa generation Nissan Leaf, som ska locka med längre räckvidd än idag och rimlig prislapp. Modellen ska premiärvisas i september och försäljningsstarten blir i oktober.

Det dök upp en film på Youtube med nya fakta om Nissan Leaf – en film som nu är borttagen, men de viktigaste uppgifterna om nykomlingen finns på Push EVs.

Det är alltså inte säkert att de här specifikationerna och uppgifterna faktiskt stämmer överens med vad Nissan ska visa upp i höst, men det kan ge en indikation om vad vi kan förvänta oss.

• Till att börja med får Nissan Leaf ett batteripaket på 40 kWh. Det borde ge en räckvidd på upp till 25 mil i verkligheten. Det är kanske inte riktigt lika hög batterikapacitet som vissa hoppats på. Opel Ampera-e har ett batteripaket på 60 kWh, men det verkar å andra sidan inte finnas något som hindrar Nissan från att lansera större batteripaket senare, som med dagens generation. Den hade först 24 kWh och kom i en ny version med 30 kWh först senare i sin livscykel.

• Det finns uppgifter om att Nissan inte lyckats få till något avtal med batteritillverkaren LG Chem. Det innebär att alla europeiska Nissan Leaf får sina batterier byggda hos Nissan i engelska Sunderland. Koncernchefen för Renault/Nissan, Carlos Ghosn, har tidigare sagt att han inte vill bygga någon egen batterifabrik.

• Elmotorn ska vara starkare än i dagens Leaf och den nya modellen är tystare än dagens modell.

• Bromskraftåtervinningen ska vara mycket starkare än idag och kan bromsa ned bilen till stillastående. Det här är något som också General Motors marknadsfört med elbilssyskonen Chevrolet Bolt och Opel Ampera-e. Bilarna ska i princip kunna köras "med en pedal" eftersom bilen bromsas ned kraftfullt när föraren släpper gasen. Det sparar energi till batteriet.

• Interiören ska inte ha förändrats särskilt mycket jämfört med dagens modell.

• Nissan vill att Leaf ska uppskattas som prisvärd. Den blir billigare än Opel Ampera-e och då kanske köparna accepterar den kortare räckvidden.

Batterierna till dagens Nissan Leaf produceras i engelska Sunderland, och så lär det förbli även efter att den nya generationen presenterats.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Ett batteripaket på 40 kWh borde räcka för mig.
Ja
55
31
Nej