Ny satsning på vätgas i Sverige – företag och kommuner går ihop

För att snabba på omställningen till klimatsmarta transporter går nu tolv svenska företrädare för näringsliv och kommuner ihop för att försöka övertyga andra om fördelarna...

Annons
Annons

För att snabba på omställningen till klimatsmarta transporter går nu tolv svenska företrädare för näringsliv och kommuner ihop för att försöka övertyga andra om fördelarna med vätgas och bränsleceller.

Den nya satsningen ska presenteras på Almedalsveckan. Företagen och kommunerna som ingår i gruppen är Axator, Energigas Sverige, Impact Coatings, Mariestads kommun, myFC, PowerCell Sweden, RE8760, Sandvik, Sandvikens kommun, Siemens, VänerEnergi och Vätgas Sverige.

Ny satsning på vätgas i Sverige – företag och kommuner går ihop
Björn Aronsson är verksamhetsledare på Vätgas Sverige.

En av de främsta anledningarna till att satsningen körs igång är den nya klimatlagen som nyligen antogs i Sverige. Utsläppen från växthusgaser ska vändas till negativt netto senast 2045 och då blir vätgas och bränsleceller en viktig del, enligt företagen bakom satsningen.

”De större biltillverkarna som Toyota, Hyundai och Honda har bränslecellsbilar i serieproduktion och inom de närmaste åren kommer världens tio största biltillverkare ha modeller på marknaden. Även lättare bussar och lastbilar kommer nu med den här tekniken”, säger Björn Aronsson, verksamhetsledare på Vätgas Sverige.

Vätgasbilarna för fortfarande en tynande tillvaro i den svenska försäljningsstatistiken, på grund av höga inköpspriser och få tankställen. Tidigare i år invigdes en ny vätgasmack i Mariestad och regeringen har gett grönt ljus åt åtta nya vätgasmackar under de kommande tre åren.

Annons
Annons
Rulla till toppen