Mercedes: Teslas nya lastbil är inget hot mot oss

Tesla ska lansera en eldriven lastbil och det har väckt en hel del uppmärksamhet i branschen. Det är framför allt två aspekter som kritikerna riktar...

Annons
Annons

Tesla ska lansera en eldriven lastbil och det har väckt en hel del uppmärksamhet i branschen.

Det är framför allt två aspekter som kritikerna riktar in sig på: dels att en eldriven lastbil blir för tung med batteripaketet och att den högsta tillåtna lastvikten därmed blir för låg, och dels att Tesla inte alls har samma nätverk när det gäller försäljning och service som de stora lastbilstillverkarna.

Nu kommer ytterligare ett slag från de mer etablerade lastbilstillverkarna, från Marc Llistosella, chef för Daimlers lastbilar i Asien.

”När det gäller lastbilar är det klart att Elon Musk kliver in där, men vi ser inte honom som någon som hotar oss eftersom du behöver en hel infrastruktur. Du behöver återförsäljare, du behöver infrastruktur, du behöver service”, säger han till Business Insider, och avslutar med att säga att ”det kommer bli svårt för Elon Musk”.

”Det kommer bli svårt för Elon Musk”

Mercedesägaren Daimler ska börja massproducera den helt eldrivna lastbilen Fuso eCanter 2019. Den får en räckvidd på tio mil med ett batteripaket på 70 kWh och kan snabbladdas till 80 procent på en timme. Senare kommer versioner med mellan 42 och 84 kWh.

Mercedes har också visat upp Urban eTruck med en räckvidd på 20 mil tack vare ett batteripaket på 212 kWh.

Men Teslachefen har stått på sig och han har bland annat hävdat att den nya lastbilen ska slå konventionella, dieseldrivna lastbilar både när det gäller vridmoment och räckvidd.

Teslas lastbil ska visas upp officiellt i september.

Mercedes: Teslas nya lastbil är inget hot mot oss
Tesla har släppt en teaserbild på den nya lastbilen som ska visas upp officiellt i september.
Mercedes: Teslas nya lastbil är inget hot mot oss
Marc Llistosella, chef för Daimlers lastbilar i Asien, poserar vid en (dieseldriven) lastbil som lanserades på den indiska marknaden för några år sedan.
Mercedes: Teslas nya lastbil är inget hot mot oss
Fuso eCanter är en ny eldriven lastbil som ska sättas i produktion 2019. Den blir dock mindre än Teslas lastbil och ska passa bäst för kortare transporter i storstäder.
Mercedes: Teslas nya lastbil är inget hot mot oss
Vid sidan om Fuso eCanter här ovan har Mercedes också visat upp Urban eTruck, en större eldriven lastbil med längre räckvidd.
Annons
Annons
Rulla till toppen