Vill förbjuda alla nya bensin- och dieselbilar

Flera städer har flaggat om olika typer av bilförbud under de kommande åren. Oftast har det handlat om förbud mot äldre dieselbilar för att komma...

Annons
Annons

Flera städer har flaggat om olika typer av bilförbud under de kommande åren. Oftast har det handlat om förbud mot äldre dieselbilar för att komma till rätta med de mycket allvarliga luftkvalitetsproblemen i många storstäder.

I Stockholm har också miljözoner varit uppe för diskussion, och det verkar som att huvudstaden kan vara på väg att förbjuda åtminstone vissa bilar i vissa stadsdelar.

Frankrike vill gå ett steg längre och förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar till 2040. Det säger miljöministern Nicolas Hulot, enligt The Telegraph. Det är oklart om förslaget också innefattar hybridbilar.

Vill förbjuda alla nya bensin- och dieselbilar
Den franska miljöministern tog särskilt upp Volvos nyhet om att alla kommande modeller, med premiär efter 2019, kommer vara elektrifierade på något sätt.

Än så länge handlar det alltså inte om en lag som klubbats igenom utan snarare om ett utspel som visar vart Frankrike kan vara på väg. Frankrike ska vara koldioxidneutralt 2050 och då är det viktigt att förbjuda försäljningen av nya bilar med bensin- eller dieselmotor, enligt Nicolas Hulot. Han säger också att beskedet handlar om allmänhetens hälsa.

För att få fler att ställa om till en klimatsmartare bil planerar Frankrike ännu fler subventioner och incitament i form av till exempel rabatter på elbilar och skrotningspremier för gamla bilar.

Nicolas Hulot tog specifikt upp Volvos nya besked i sitt uttalande. Volvo har lovat att alla nya modeller som presenteras efter 2019 ska ha någon form av elmotor – inte bara en förbränningsmotor. Det handlar om både elbilar, laddhybrider och så kallade mildhybrider.

Vill förbjuda alla nya bensin- och dieselbilar
Frankrike har redan idag olika subventioner och skrotningspremier för att snabba på omställningen till eldrift. Foto: Getty Images
Vill förbjuda alla nya bensin- och dieselbilar
Paris har länge haft stora problem med luftkvaliteten. Foto: Bigstockphoto
Annons
Annons
Rulla till toppen