Teslaförare i olycka ångrar sig – skyller inte på Autopilot

Teslas Autopilot beskylls för en ny olycka i USA. Arkivfoto: Tesla Det har hänt många gånger förut, och nu har det hänt igen. Efter en...

Annons
Annons
Teslaförare i olycka ångrar sig – skyller inte på Autopilot
Teslas Autopilot beskylls för en ny olycka i USA. Arkivfoto: Tesla

Det har hänt många gånger förut, och nu har det hänt igen. Efter en allvarlig olycka i Minnesota i USA lägger föraren skulden på Teslas Autopilot, som han påstår ”accelererade plötsligt”.

Bilen körde av vägen, voltade och hamnade på taket, men de fem personerna som befann sig i bilen klarade sig med minimala skador. Bilen ska ha körts mot en korsning där Autopiloten skulle välja mellan att svänga höger eller vänster, men systemet ska alltså istället ha accelererat, enligt föraren.

Tesla har flera gånger gjort klart att Autopilot inte gör bilen självkörande, utan assisterar föraren. Det är fortfarande föraren som är ansvarig för vad som händer och det går inte att koppla bort sig från körningen helt.

Teslas uttalande efter olyckan lyder så här:

”Vi är glada att föraren och passageraren är säkra. Vi jobbar för att ta reda på fakta kring incidenten och har erbjudit vårt fulla samarbete till de lokala myndigheterna.

Vi har inte fastställt om bilens Autopilotfunktion var aktiverad och har ingen anledning att tro att Autopilot, som minskar olycksrisken med 40 procent enligt NHTSA, arbetade på annat sätt än det designades för.

Varje gång en förare aktiverar Autopilot påminner vi om deras ansvar för att fortsätta vara aktiv och beredd att vidta omedelbara åtgärder hela tiden, och föraren måste acceptera sitt ansvar att göra det innan Autopilot aktiveras.”

Uppdatering 18/7: Teslaföraren har skickat ett mejl till polisen och erkänt att han stängde av Autopilotsystemet genom att trycka på gaspedalen. Han tittade upp och såg den skarpa vänsterkurvan där han egentligen skulle ha bromsat, men istället gasade. Han skriver att han inte ville skuldbelägga Autopilotsystemet eller Tesla.

Annons
Annons
Rulla till toppen