Köra elbil kan kosta en tiondel av att köra fossilbil

Det är ingen hemlighet att elbilarna kommer ändra på många gamla sanningar i bilbranschen. En elbil kan innebära många fördelar för ägaren men samtidigt innebära...

Annons
Annons

Det är ingen hemlighet att elbilarna kommer ändra på många gamla sanningar i bilbranschen. En elbil kan innebära många fördelar för ägaren men samtidigt innebära allvarliga risker för företag som är ”fast i fossiltänket”, enligt en ny analys från JP Morgan, som CNBC skriver om.

Bland förlorarna nämns till exempel serviceverkstäderna och oljebolagen. En elbil är inte alls lika servicekrävande som en bil med förbränningsmotor, men den är inte helt servicefri.

”Elbilar har 20 rörliga delar jämfört med så många som 2.000 i en bil med förbränningsmotor. Det minskar servicekostnaderna dramatiskt och ökar livslängden för bilen”, säger en analytiker på JP Morgan.

Om de exakta siffrorna för antalet rörliga delar stämmer eller inte beror på vilka delar i bilen som räknas, men det står klart att elbilar har betydligt färre rörliga delar och är mycket mindre komplexa att bygga.

Det innebär att driftkostnaden för en elbil kan hamna på bara tio procent av kostnaden för en bil med förbränningsmotor.

”Vi ser det här som en allvarlig risk för bilhandlare som förlitar sig på eftermarknadsservice för en stor del av lönsamheten”, säger analytikern.

Även oljebolagen ligger illa till om de inte anpassar sig till mer klimatsmart energi, enligt JP Morgan. Om ”elbilsboomen” kommer på allvar efter 2025 kan det innebära att efterfrågan på olja minskar med 15 procent till 2035.

Annons
Annons
Rulla till toppen