Världens största bilmarknad kan vara på väg att förbjuda fossilbilar

Byd Qin EV 300 har en officiell räckvidd på 30 mil och kostar motsvarande 320.000 kronor före subventioner. Framtiden för förbränningsmotorn är kanske inte riktigt...

Annons
Annons
Världens största bilmarknad kan vara på väg att förbjuda fossilbilar
Byd Qin EV 300 har en officiell räckvidd på 30 mil och kostar motsvarande 320.000 kronor före subventioner.

Framtiden för förbränningsmotorn är kanske inte riktigt så ljus som vissa biltillverkare vill få den att framstå som.

Det är nog så viktigt att länder som Frankrike och Storbritannien börjar fundera på att förbjuda försäljningen av bensin- och dieselbilar. Men när en bjässe som Kina gör det skickas helt andra signaler om framtiden till biltillverkarna.

Enligt uppgifter till Bloomberg finns det planer i Kina på att helt förbjuda tillverkning och försäljning av fossilbilar. Målet är att snabba på utvecklingen av elbilar, främst hos inhemska biltillverkare.

Kina är världens viktigaste bilmarknad med 28 miljoner sålda bilar förra året. Det är också en marknad där elbilsköpare får stora rabatter, eftersom landet måste komma till rätta med de allvarliga luftproblemen i storstäderna. Ett fossilbilsförbud i Kina skulle bli en milstolpe för elbilsomställningen och sätta stor press på alla biltillverkare som säljer och bygger bilar i Kina.

Exakt när förbudet kan träda i kraft – om det blir verklighet – är oklart, men kinesiska myndigheter ska enligt uppgifterna till Bloomberg arbeta fram en tidslinje just nu.

”De här åtgärderna kommer verkligen skapa enorma förändringar i utvecklingen för vår bilindustri”, säger Xin Guobin, vice industriminister i Kina, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt honom blir det ”turbulenta tider” framöver för biltillverkarna.

Annons
Annons
Rulla till toppen