Nytt världsrekord med el-buss: 177 mil på en laddning!

Amerikanska Proterra har redan ett antal ”transit-bussar” rullande. Bussföretag i 20 amerikanska delstater har redan köpt Proterras el-bussar. Bland annat finns ett 10-tal bussar i...

Annons
Annons

Amerikanska Proterra har redan ett antal ”transit-bussar” rullande. Bussföretag i 20 amerikanska delstater har redan köpt Proterras el-bussar. Bland annat finns ett 10-tal bussar i trafik i Chicago.

Redan förra året satte man nytt långdistansrekord med en buss som rullade 603 miles (97 svenska mil) på en enda laddning.

Men enligt företaget själva har man nu klarat 1.101,2 miles (177,2 svenska mil) med sin batteridrivna Catalyst E2 maxi-buss. Rekordet slogs på lastbilstillverkaren Navistars testbana i New Carlisle, Indiana. Rekordet är ännu inte officiellt bekräftat.

 

Nytt världsrekord med el-buss: 177 mil på en laddning!
Ryan Popple, vd, kommer precis som de flesta i ledningen från Tesla.

Rekordbussen är ännu inte tillgänglig för bussföretag som satsar på långresor. Kommersiella versioner av Catalyst E2 klarar just nu ungefär 350 miles (56 mil) på en laddning.

Men Proterras vd Ryan Popple, som precis som de flesta i företagets ledning kommer från Tesla, säger till Forbes att bussen med förlängd räckvidd ska säljas till företag med ”transituppdrag som kräver extremt lång räckvidd”.

Ännu finns inget pris för långdistansbussen. Proterras vanliga elbuss, som klarar 56 mil på en laddning, kostar ungefär 700.000 dollar.

Företaget samarbetar också med sydkoreanska LG Chem för att utveckla nya battericeller, specifikt för större fordon.

Proterra satsar inte bara på batteribussar, utan tänker också utveckla autonom teknik. Redan i dag har man en prototyp som samlar vägdata på en speciell slinga i Reno. Redan 2019 räknar man med att börja testa självkörande elbussar i Nevada.

 

Film nedan: Proterras elbussar rullar redan, bland annat i Chicago.

Annons
Annons
Rulla till toppen