5 prestandafördelar: Därför är el överlägset bensin

Tesla har visat hur kvick en elbil kan vara i dragrace efter dragrace. Flera andra biltillverkare har hakat på. Vissa bilentusiaster har svårt att se...

Annons
Annons

Tesla har visat hur kvick en elbil kan vara i dragrace efter dragrace. Flera andra biltillverkare har hakat på. Vissa bilentusiaster har svårt att se charmen – många tycker räckvidd är viktigare än maximal acceleration, men det går inte att bortse från att imponerande prestanda kan göra att elbilar blir intressanta för elbilsskeptiker.

Den nördiga Youtubekanalen Engineering Explained visar nu fem sätt som en elbil är överlägsen en bensinbil när det gäller just prestanda.

Allt vridmoment från start

För det första kan en elbil ge maximalt vridmoment redan från start. Det är den viktigaste prestandafördelen. En bensinbil behöver varvas för att nå maximalt vridmoment och det tar tid. Men trampa fullt i en elbil från start och du har genast tillgång till allt vridmoment bilen kan ge – om det inte begränsas en aning just vid startögonblicket för att inte förstöra däcken.

Det här är anledningen till att elbilar ofta känns kvicka och alerta att köra i stadstrafik med många stopp.

Inga komplexa växellådor

Växellådan i en modern bil kan vara ett under av komplexitet. Vissa nya automatlådor har nio steg och det ska finnas olika lägen för olika körsätt. Med elbilar är det enklare. En Formel E-bil klarar sig till exempel med en växel. Det här sparar vikt. Det minskar också risken för mekaniska problem och föraren behöver heller inte vänta på att bilen ska växla.

Exakt gaspedal

En elbil kan fungera så att du får 50 procents gaspådrag när du trycker ned gaspedalen till 50 procent. Så är det inte med förbränningsmotorbilar. En fördel med det här är att ett antispinnsystem kan styra momentet som skickas ut till hjulen på ett mycket mer exakt sätt.

Mindre risk för att bromsarna mattas

Den här fördelen handlar inte om att komma iväg snabbt utan om att kunna bromsa senare. Bromsarna i elbilar mattas vid hård körning precis som i ”vanliga” bilar, men inte alls lika mycket. Elmotorn kan användas för att sakta in bilen och det sparar på bromsarna, som därmed håller längre. Det laddar också batteriet. Det här innebär att bromsarna kan göras mindre och det gör bilen lättare.

Flexibla batterier

Batterier är tunga, men det är väldigt flexibelt var batterierna kan placeras. Vissa biltillverkare väljer att bygga in batterierna i den smala kardantunneln. Andra ”plattar ut” batteriet till nästan hela bilens bredd och längd. Så mycket vikt långt ned i bilen ger lägre tyngdpunkt och bättre köregenskaper.


Bensinbilen har dock möjlighet att återupprätta sig – till viss del. En bensinmotor kan nämligen prestera på ungefär samma nivå många gånger medan en elbil kan få sämre prestanda ju hårdare den pressas, om tekniken i drivlinan inte kyls ned på rätt sätt. Bensinbilar brukar också ha högre toppfart än elbilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen