Model 3 bara ”genomsnittlig” – Tesla är rasande

Tesla är rasande på amerikanska Consumer Reports, som nyss anklagade nya Model 3 för att bara ha ”genomsnittlig” driftsäkerhet. Problemet är bara att Tesla Model...

Annons
Annons

Tesla är rasande på amerikanska Consumer Reports, som nyss anklagade nya Model 3 för att bara ha ”genomsnittlig” driftsäkerhet. Problemet är bara att Tesla Model 3 inte rullar på vägarna i något större antal och Consumer Reports har inte heller kört bilen.

Under torsdagen släppte Consumer Reports nya siffror för hur pålitliga olika bilmodeller är. En kontroversiell detalj med siffrorna är att de i vissa fall – för nya bilmodeller – baseras på hur andra bilmodeller från samma märket har presterat tidigare. Consumer Reports baserar också betyget på om bilens komponenter delas med andra modeller.

På så sätt fick nya Kia Stinger till exempel bara betyget ”genomsnittlig” och Tesla Model 3 råkade ut för samma öde, trots att Consumer Reports alltså inte provkört bilen och trots att betygen baseras på andra Kiamodeller respektive Model S och Model X.

Model 3  bara

Tesla Model 3 delar enligt Consumer Reports många komponenter med Model S, som har fått olika betyg för driftsäkerheten genom åren av Consumer Reports. Nu senast fick den betyget höjt till ”över snittet” och baserat på det förväntas driftsäkerheten i Model 3 bli ”genomsnittlig”.

Tesla har skickat ut ett argt uttalande med hård kritik mot konsumentorganisationen.

”Ända sedan Consumer Reports utsåg Model S till den bästa bilen någonsin och sedan drog tillbaka betyget efter att det ifrågasatts av Teslaskeptiker har de sänkt integriteten i sin rapportering genom att peka ut Tesla på ett sätt som är absurt, onödigt och vilseledande. De har till exempel antytt att våra bilar är osäkra, underpresterande och opålitliga baserat på tester och undersökningar som saknar grundläggande vetenskaplig integritet.”

Tesla hänvisar till sina egna siffror som visar att Model 3 presterar mycket bättre än Consumer Reports hävdar.

”När det gäller det förväntade betyget för driftsäkerhet för Model 3 är det viktigt att notera att Consumer Reports ännu inte har kört Model 3. De vet heller ingenting viktigt om hur Model 3 designades och utvecklades. Gång efter gång har vår egen data visat att Consumer Reports rapportering är konsekvent felaktig och vilseledande för konsumenter. Vi har flera gånger uppmanat dem att korrigera detta, men de har vägrat. Vi tror det beror på att deras bevakning av Tesla genererar betydande uppmärksamhet för tidningen.”

Consumer Reports har varit tydliga med att Tesla Model 3 har ett ”förväntat” genomsnittligt betyg för pålitlighet, och att det ännu inte finns några uppgifter från Model 3-ägarna själva.

”Elbilar är otroligt mycket mindre komplicerade än bensin- och hybridbilar. Model 3 är den minst komplicerade Teslan hittills och borde gynnas av att Tesla har lärt sig av Model S”, säger Jake Fisher, biltestchef på Consumer Reports, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Rulla till toppen