Nytt världsrekord i elbilsräckvidd

Tesla har lagt beslag på förstaplatsen när det gäller räckvidd i nya elbilar. Men det finns gott om biltillverkare som vill utmana. Flera företag har...

Annons
Annons

Tesla har lagt beslag på förstaplatsen när det gäller räckvidd i nya elbilar. Men det finns gott om biltillverkare som vill utmana. Flera företag har flaggat för att det kommer nya modeller med räckvidd på över 60 mil.

Den siffran bleknar dock i jämförelse med det nya Guonness-världsrekordet i elbilsräckvidd som slogs under torsdagen i Kalifornien.

Rekordbilen fixade hela 160 mil på en laddning. Det är imponerande, och det är spännande att se hur långt elbilstekniken kan pressas under kontrollerade former. Det tidigare rekordet var på ”bara” 130 mil.

Men rekordet säger inte så mycket om hur långt bilen skulle kunna köras i vanlig trafik. Rekordet gjordes nämligen på avlysta Auto Club Speedway, och under två dygn, så alla förhållanden var optimala och förarna behövde inte ta hänsyn till någon annan trafik.

Det tidigare rekordet var på ”bara” 130 mil.

Nytt världsrekord i elbilsräckvidd

Bilen i fråga kallas ”Phoenix” och är en elbilskonverterad BMW 528i av generationen E39. Den har byggts om till elbil av Los Angeles-baserade företaget IT Asset Partners och projektledare är Eric Lundgren. 

”Drömmar kan verkligen bli verklighet”, säger han.

Den eldrivna BMW:n är till 90 procent byggd av återvinningsbara delar och kostade mindre än 14.000 dollar att bygga. Eric Lundgren har tidigare gjort räckviddsexperiment med bilen, och för ett halvår sedan lyckades han köra 55 mil på två tredjedelar av batteriet. 

Bilen har ett batteripaket på 133 kWh och väger in på 1,8 ton. Företaget skryter framför allt om hur effektiv den är: batteriet är inte så mycket större än det som sitter i Tesla Model S 100D, men räckvidden är betydligt längre.

Batteriet är bara lite större än i Tesla, men räckvidden är betydligt längre

Annons
Annons
Rulla till toppen