Första nya snabbladdaren med 350 kW snart igång

Den sista november tog Fortum det första spadtaget för att bygga en elbilsladdare med kapacitet på 350 kW, som kan ge 25 mils räckvidd på...

Annons
Annons

Den sista november tog Fortum det första spadtaget för att bygga en elbilsladdare med kapacitet på 350 kW, som kan ge 25 mils räckvidd på tio minuter. Den hamnar i Kristinehamn, och ska följas av ytterligare en station i Sverige under första halvåret 2018.

Än så länge finns inga elbilar som klarar att ta emot laddning på 350 kW, men det kommer. Porsche har till exempel hintat om att nya elbilen Mission E ska få supersnabb laddning och fler kommer haka på.

Den nya laddaren kan dock användas även med dagens elbilar – dock med lägre effekt. En snabbladdare på 350 kW ställer höga krav på utrustningen och den nya laddstationen får en egen transformatorstation.

”Vi använder den allra senaste tekniken och laddstationerna kommer att vara redo för ultrasnabb laddning när det finns bilar som kan nyttja de höga effekterna. Om det i framtiden kommer bilar som kan ladda på 500 kW kan vi installera en extra effektmodul och klara av att leverera det också”, säger André Schau, ansvarig projektledare på Fortum Charge & Drive.

Annons
Annons
Rulla till toppen