Nya uppgifter: Opel Ampera-e säljs med 100.000 i förlust

Jätteaffären när Opel såldes till Peugeot och Citroën gick loss på 13 miljarder kronor. Men nu vill PSA ha tillbaka hälften av pengarna. Anledningen är...

Annons
Annons

Jätteaffären när Opel såldes till Peugeot och Citroën gick loss på 13 miljarder kronor. Men nu vill PSA ha tillbaka hälften av pengarna. Anledningen är att det först nu står klart vilka enorma utmaningar Opel har för att klara utsläppsmålen, skriver Reuters.

Opel riskerar att inte klara EU:s nya, tuffa utsläppskrav och kan därmed tvingas betala höga bötesbelopp. Nu måste PSA snabba på utvecklingen av miljöteknik för att kapa utsläppen och det kostar pengar.

PSA vill ha tillbaka hälften av pengarna

”Om du misslyckas med att klara EU-reglerna kommer bötesbeloppen som du slås av hota företagets existens”, har PSA-chefen Carlos Tavares sagt.

Det är dock än så länge obekräftade uppgifter från flera olika källor som Reuters skriver om.

Nya uppgifter: Opel Ampera-e säljs med 100.000 i förlust
GM avslöjade inte hur illa läget var när Opel såldes, enligt PSA, som kan köra igång en rättsprocess för att få tillbaka hälften av pengarna.

En av överraskningarna var enligt Reuters att planen för att sänka utsläppen till väldigt stor del vilade på dieselmotorer och elbilen Opel Ampera-e. Den går med omkring 100.000 kronor i förlust per bil, uppger källorna. Det är ohållbart, enligt en av källorna, men att helt skrota Ampera-e skulle samtidigt innebära att Opels koldioxidutsläpp skjuter i höjden.

Nu råder dödläge för Opel Ampera-e. Försäljningen i elbilslandet nummer ett, Norge, är stoppad, och bilen har fått ordentliga prishöjningar på flera marknader. Opel tvingas nu snabba på utvecklingen av laddhybrider.

Brakförlust på Ampera-e – men läggs den ned hotar miljardböter

Opels koldioxidutsläpp hade ”bara” legat 3,7 gram över EU:s nya gränsvärde med elbilen Ampera-e i programmet. Utan den kan siffran öka till tio gram, vilket i så fall leder till böter på tio miljarder kronor.

”Opel är fem till sju år bakom med sitt motorprogram. Vi har inte sett några stora investeringar i Opel från GM för att utveckla laddhybrider eller nollutsläppsbilar”, säger bilindustrianalytikern Thomas Goettle på PA Consulting till Reuters.

Annons
Annons
Rulla till toppen