Volvo smiter före Tesla med eldriven lastbil

Drygt två månader efter att Tesla visat upp en eldriven långtradare med 80 mils räckvidd skickar nu Volvo Lastvagnar ut ett pressmeddelande om att en eldriven...

Annons
Annons

Drygt två månader efter att Tesla visat upp en eldriven långtradare med 80 mils räckvidd skickar nu Volvo Lastvagnar ut ett pressmeddelande om att en eldriven lastbil ska lanseras redan nästa år.

Det handlar dock inte om någon långtradare utan om distributionsbilar som främst är avsedda för stadstrafik. Alltså samma upplägg som för Mercedes eldrivna lastbilar.

Försäljningen ska starta 2019 men de första bilarna ska börja köras i år hos ”utvalda referenskunder”. Största fördelen blir förstås att utsläppen minskar, men även bullernivån blir betydligt lägre och det öppnar för transporter på nätter eller tidigt på morgonen utan risk för att störa boende. Då behöver chaufförerna inte heller fastna i köer och vägnätet utnyttjas mycket effektivare.

En eldriven lastbil kan också snabbladdas när den lastas eller lossas.

”Elektromobilitet är helt i linje med Volvo Lastvagnars långsiktiga arbete för hållbara stadsmiljöer och nollutsläpp”, säger företagets Claes Nilsson.

Annons
Annons
Rulla till toppen