Bob Lutz: ”Köp en Model S i dag – i morgon kan det vara för sent”

Bilveteranen älskar Model S. Men tror att konkursen är nära för Tesla.

Annons
Annons

Den 85-årige bilveteranen och rubrikmaskinen Bob Lutz varvar upp igen.

Inför en publik av bilsamlare i Scottsdale, Arizona förutspår han Teslas snara undergång.

”Ni som är bilsamlare borde överväga att köpa en Model S medan den fortfarande finns tillgänglig”, förklarade han enligt rapporter i Los Angeles Times.

Efter en karriär som stridspilot började Lutz på General Motors 1963. Han har sedan varit chef hos GM, BMW, Ford och Chrysler. Han har alltid varit känd för att vara burdus och frispråkig, långt ifrån sina medietränade kolleger i bilbranschen.

Han är känd som en ”bilkille” (en av hans böcker heter just ”Bilkillar mot bönräknare”) och för att älska elbilen Model S.

”En Model S, med uppgraderingar, är en av de snabbaste bilarna med bästa bromsar och köregenskaper som du kan köpa i dag”, förklarade han vid forumet som arrangerades av Hagerty, ett företag som försäkrar samlarbilar.

Men han har inte lika höga tankar om Elon Musk som bilindustrialist:

”Teslas vd har inte förstått att intäkterna måste vara större än kostnaderna. Om du årligen bränner alla kontanter sköter du inte ditt företag. Och jag ser inget i horisonten som kommer att lösa detta problem”.

Under tredje kvartalet 2017 gjorde Tesla en förlust på ca fem miljarder kronor. Men företaget har ett marknadsvärde på nästan 480 miljarder kronor.

Efter sitt framträdande förklarade Lutz för reportrarna att hans förslag var ”halvseriöst”.

”Om 25 år kommer Model S att kommas ihåg som den första snygga, snabba elbilen. Folk kommer att säga ”så tråkigt att de gick i konkurs”.

Lutz är själv en samlare av rang. Förutom bilar har han också militära flygplan, helikoptrar och en stor samling motorcyklar med fokus på BMW.

Det är oklart om han själv samlat på sig en Model S.

Annons
Annons
Rulla till toppen