Utsläppen på svenska vägar minskar för långsamt: ”Oroväckande”

Trafikverket larmar om att utsläppen från bensin- och dieselbilar ökar – det är elbilarna som står för den blygsamma minskningen.

Annons
Annons

Utsläppen minskar – men inte tillräckligt snabbt. Det innebär att Sverige inte kommer nå klimatmålen som riksdagen satt upp, larmar Trafikverket om i ett pressmeddelande.

Förra året minskade utsläppen från vägtrafiken med två procent, och det beror bland annat på att nya bilar blivit snålare och på att fler tankar biobränslen.

”Men det räcker inte för att nå klimatmålet 2030″, skriver Trafikverket, som också påpekar att det är elbilarna som står för minskningen – utsläppen från bensin- och dieselbilar ökar.

Bilrekordet ökar utsläppen

Målet är att sänka utsläppen med åtta procent per år. Men det är svårt när utsläppsskillnaden mellan 2016 och 2017 års bilar är knappt märkbar, påpekar Trafikverket – samtidigt som bilförsäljningen slår rekord.

”Nybilsförsäljningen av personbilar har ökat kraftigt under de senaste åren. Förra året registrerades mer än 70.000 personbilar fler jämfört med 2014. Ökningen får naturligtvis påverkan på de totala utsläppen från vägtrafiken”, säger Bo Magnusson, ställföreträdande direktör för Fordonsinformation på Transportstyrelsen.

”Det är oroväckande att utsläppsminskningen tillfälligt stannat av”

Om Sverige ska nå klimatmålet 2030 måste utsläppen från transporterna i landet minska med 70 procent.

”Det är oroväckande att utsläppsminskningen tillfälligt stannat av. Vi behöver alla göra mycket mer för att minska utsläppen snabbare, inte minst vid nybilsköpen”, säger Sven Hunhammar, miljödirektör på Trafikverket.

Annons
Annons
Rulla till toppen