Ny lista: Här är Sveriges klimatsmartaste bilar

Du behöver inte köpa en elbil eller laddhybrid för att köra klimatsmart. Gröna Bilister har listat totalt 40 bilmodeller som är bättre för miljön än nästan allt annat som rullar ut ur bilhallarna idag. "Trots varningar om att vi är på väg att missa transportsektorns klimatmål för år 2030 kör över 90 procent av bilköparna…

Annons
Annons

Det är inte så lätt att välja en klimatsmart bil, men med listan på årets ”miljöbästa bilar” vill organisationen Gröna Bilister göra det lite enklare.

Den här listan tas fram av en expertjury där bland andra Alrik Söderlind på auto motor & sport deltar. Nytt för i år är att listan inte bara tar hänsyn till bilens klimatpåverkan när den körs, utan också vid tillverkningen.

Målet är att få fler bilköpare att välja en klimatsmartare bil. Utsläppen från vägtrafiken minskade bara marginellt förra året – två procent – men den siffran vara hela fyra gånger högre om vi ska klara målet att fordonsflottan ska vara fossiloberoende om tolv år.

”Trots varningar om att vi är på väg att missa transportsektorns klimatmål för år 2030 kör över 90 procent av bilköparna ut från bilhallen med en fossilbil som kommer att fortsätta att elda på klimatförändringarna ända till år 2035”, skriver Gröna Bilister.

Trots att vi är på väg att missa klimatmålen kör fler än nio av tio bilköpare ut från bilhallen med en fossilbil

Ny lista: Här är Sveriges klimatsmartaste bilar
Stora och tunga laddhybrider behöver inte vara en så dålig idé för miljön – så länge bilen laddas som den ska och körs så mycket som möjligt på el. Audi Q7 e-tron kvalar in på Gröna Bilisters lista, men inte BMW X5 xDrive40e eller Volvo XC90 T8.

Listan innehåller sju elbilar, 13 laddhybrider, en etanolbil, 17 gasbilar och två vätgasbilar. Det finns vissa krav som bilarna måste uppnå för att få vara med, bland annat:

• Bilen ska vara fossiloberoende och kunna köras på ett drivmedel som till minst 75 procent består av förnybar råvara.

• Drivmedlet ska finnas tillgängligt att tanka på minst 50 platser i Sverige. Därför tas inte dieselbilar som kan köras på HVO100 med i listan. Däremot gör Gröna Bilister ett undantag för bränslecellsbilar där ju antalet tankställen för vätgas är betydligt färre än 50.

• Energiförbrukningen måste klara vissa gränsvärden beroende på hur många sittplatser bilen har.

• Bilen ska klara fem stjärnor i krocktest hos Euro NCAP och den måste kunna levereras senast under andra kvartalet 2018.

• Laddhybrider ska klara minst fem mil på eldrift enligt NEDC-körcykeln eller vara fossiloberoende när förbränningsmotorn körs igång. Det andra kravet är det ingen laddhybrid som uppnår idag.

Du kan läsa mer om hur Gröna Bilister räknar ut bilarnas klimatpåverkan i den här pdf-filen.

Annons
Annons
Rulla till toppen