Northvolts batterifabrik två steg närmare att bli verklighet

Det största problemet för svenska batteriföretaget Northvolt, som ska bygga ett utvecklingscenter i Västerås och en jättefabrik i Skellefteå, är att hela projektet ska finansieras....

Annons
Annons

Det största problemet för svenska batteriföretaget Northvolt, som ska bygga ett utvecklingscenter i Västerås och en jättefabrik i Skellefteå, är att hela projektet ska finansieras.

Under fredagen togs ytterligare ett litet men viktigt steg för att batterifabriken ska bli verklighet: tyska industrijätten Siemens går in med motsvarande 90 miljoner kronor.

Siemens ska bidra med digital teknik för att bygga fabriken och Northvolt blir primär partner för Siemens när det gäller litiumjonbatterier.

Tidigare har bland andra ABB och Scania gått in med pengar i Northvolt, som ska producera batteripaket på totalt 32 gigawattimmar årligen 2023.

Tidigare i veckan kom också beskedet att Northvolt får finansiering från Skellefteå Kraft, som även ska samarbeta med Northvolt om energilagringslösningar. Bland annat ska spillvärme från fabriken användas i Skelleftå Krafts fjärrvärmesystem.

”Genom samarbetet med Northvolt får vi unika möjligheter att driva omställningen till ett helt förnybart energisystem. Dessutom kommer vi tillsammans att kunna utveckla energilager som är anpassade efter våra behov”, säger Hans Kreisel, koncernchef för Skellefteå Kraft.

Annons
Annons
Rulla till toppen