Fisker fortsätter skryta om superbatteriet: Klart redan om två år?

Ska ha lång räckvidd, snabbladdning på en minut och väga hälften så mycket som dagens elbilsbatterier.

Annons
Annons

Flera stora biltillverkare experimenterar just nu med solid state-batterier, som har flera fördelar jämfört med litiumjonbatterierna som sitter i dagens elbilar.

Även uppstickaren Fisker har stora planer på solid state-batterier. Företagets grundare, Henrik Fisker, har gått från att lansera en underlig laddhybrid via en konkurs till att nu utveckla Fisker Emotion, en lyxig prestandaelbil.

Fisker har inte precis gått från klarhet till klarhet – företaget har skakig ekonomi och än så länge har de stora löftena om batteritekniken inte blivit verklighet – men den senaste nyheten är att Fisker Emotion ska lanseras 2020 med de nya solid state-batterierna.

Tidigare trodde inte Henrik Fisker att tekniken skulle vara färdigutvecklad förrän 2024.

”Vi ligger faktiskt längre fram än vi förväntade oss. Vi har byggt batterier med bättre resultat snabbre än vi trodde”, säger han i en intervju med Inc Magazine.

Fisker fortsätter skryta om superbatteriet: Klart redan om två år?

Den kanske största fördelen med solid state-batterier är att de inte innehåller några brandfarliga vätskor. Biltillverkarna behöver alltså inte bygga in lika många säkerhetsfinesser som med litiumjonbatterier. Det innebär att batteripaketet kan innehålla mer energi i förhållande till sin storlek.

Utmaningen är att solid state-batterier inte alltid presterar bra i kallt klimat – till exempel i Sverige. Men det ska vara löst, påstår Henrik Fisker.

Han säger också att det nya batteriet ska ge Fisker Emotion en räckvidd på 74 mil (oklart i vilken körcykel), att det ska kunna snabbladdas till 80 procent på bara en minut (!) och att det ska väga hälften så mycket som ett konventionellt batteri.

Om det här är sant innebär det förstås ett stort framsteg för elbilsutvecklingen. Men det är också läge att höja ett varningens tecken: tekniken är inte mogen för serieproduktion än och ingen har än så länge kunnat bevisa att Henrik Fiskers påståenden faktiskt stämmer.

Annons
Annons
Rulla till toppen