Polisen varnar: ”Stanna inte”

"Låt dig inte luras av att det bara ser ut att vara en person på platsen", uppger polisen.

Annons
Annons
Polisen varnar: ”Stanna inte”
Stanna inte uppmanar polisen.

En ny undersökning från Goodyear visar att svenskarna inte gärna stannar för att hjälpa en medtrafikant som står vid vägkanten. Bara 4 av 10 skulle stanna. 

Att de flesta inte stannar för att hjälpa till är naturligtvis tråkigt för den som råkar bli stående med motorstopp och inte har en mobiltelefon till hands. Men ur ett polisiärt perspektiv är det helt rätt att inte stanna. Och anledningen är, vilket vi skrivit om flera gånger tidigare, vägpirater. 

Fenomenet återkommer sedan några år och brukar starta i södra Sverige, för att sedan sprida sig uppåt i landet. Personerna bor ofta på rastplatser, och placerar sig utmed de större riks- och länsvägarna under dagarna. Där lurar de till sig kontanter eller bensin, ofta med hjälp av falskt guld.

Vägpiraterna står ofta i anslutning till de större trafiklederna och försöker påkalla uppmärksamhet genom att till exempel visa att de har problem med bilen, men uppmaningen från polisen är att inte stanna.

Låt dig heller inte luras av att det bara ser ut att vara en person på platsen.

”När du stannar bilen dyker det upp flera andra och så blir du omringad. Man kanske inte blir överfallen men vägpiraterna blir hotfulla och närgångna. Men vi har sett allt på hela skalan från hot till grovt våld”, säger Ulla Brehm, presstalesman vid polisen i Region Väst.

Det har hänt att bedragarna har tvingat till sig pengar eller ryckt av personer guldsmycken som de har haft på sig.

Det är heller inte enkelt för polisen att leta efter vägpiraterna, eftersom de ofta bara står på samma plats i 10-15 minuter. Därför behöver de upplysningar från allmänheten för att kunna kartlägga vägpiraterna.

”Är man flera i bilen, försök komma ihåg registreringsskyltar och signalement och berätta det för polisen. Även om vi inte kan få tag på dem direkt så hjälper det oss om vi anträffar dem vid ett annat tillfälle”, säger Christer Fuxborg presstalesperson för polisen i region väst till Expressen.

Självklart finns det personer som behöver hjälp, men det är bättre att ringa till polisen på 114 14, råder polisen.

Tips från polisen

• Stanna inte bilen om du känner dig osäker, ring istället 114 14.
• Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter: risken för olyckor ökar när du stannar.
• Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112. 

Annons
Annons
Rulla till toppen