Myten stämmer inte – elnätet klarar anstormningen av elbilar

Storstäderna kan få problem om alla ska ladda samtidigt, men annars finns ingen stor risk för att elnätet brakar ihop, visar ny rapport.

Annons
Annons

Inte ens när det rullar betydligt fler elbilar på vägarna än idag kommer det leda till någon kris för elnätet. Det visar en genomgång gjord av konsultfirman McKinsey.

En av de vanligaste frågeställningarna kring elbilar handlar om laddningen. Många är oroliga för att elnätet kommer bli överbelastat när tusentals elbilar plötsligt ska ladda varje natt, eller i värsta fall snabbladdas med mycket mer ström på kort tid.

Minimal ökning av efterfrågan på el

Men även om efterfrågan på el kommer öka en del de kommande åren är det inte alls tal om någon enorm ökning. I den nya rapporten har McKinsey hämtat siffror från Tyskland, och där kommer trycket på elnätet bara öka med en procent till 2030 som en följd av att det rullar fler elbilar på vägarna.

Den siffran kan öka till fyra procent till 2050. Och med tanke på att grön el blir allt mer fördelaktigt även ekonomiskt är det ingen vild gissning att en väldigt stor del av de fyra procenten kommer utgöras av förnybar el, enligt McKinsey.

Myten stämmer inte – elnätet klarar anstormningen av elbilar

Lastkurvan vänds upp-och-ned

Så elnätet kommer klara anstormningen av elbilar. Det som däremot kommer hända är att elbilarna ändrar om ”lastkurvan” – alltså när på dygnet som elen används. Idag förbrukas mer el på dagen än på natten, men många ägare laddar sin elbil på natten och det vänder upp-och-ned på lastkurvan.

När folk kommer hem från jobbet och pluggar in bilen skapas därmed en ”pik” som elnätet måste klara av. ”Men på en systemnivå kommer det representera en relativt liten procentökning som mest”, står det i rapporten.

Ett problem med att lastkurvan vänds upp-och-ned är att elbilarna inte alltid kommer vara jämnt utspridda över landet. Det kommer finnas en mycket högre koncentration av elbilar i städerna och det ställer krav på det lokala elnätet som kan behöva uppgraderas.

Elbolagen och kommunerna kommer inte alltid vilja betala för att uppgradera elnätet helt själva, och då skulle det kunna bli aktuellt med en typ av ”trängselskatt” för att ladda elbilen. Det skulle därmed kunna bli dyrare på natten än på dagen.

Annons
Annons
Rulla till toppen