Efter tweeten – Teslachefen tvingas lämna styrelsen

Kritikstormen efter Elon Musks ödesdigra tweet blev enorm. I början av augusti avslöjade Teslachefen att han ville köpa ut bolaget från börsen och att finansieringen redan...

Annons
Annons

Kritikstormen efter Elon Musks ödesdigra tweet blev enorm. I början av augusti avslöjade Teslachefen att han ville köpa ut bolaget från börsen och att finansieringen redan var ”säkrad”.

Det fick aktiemarknaden att gå i taket – och precis innan helgen kom beskedet att Elon Musk stäms av den amerikanska finansinspekationen SEC, som hävdade att Elon Musk varken hade diskuterat eller bekräftat villkoren eller priset för hela den här operationen med någon.

Att finansieringen skulle vara säkrad var ”felaktigt och vilseledande”, enligt SEC.

Redan i helgen stod det klart att Elon Musk och Tesla ingått en förlikning med SEC och tvingas betala över 350 miljoner kronor i böter – hälften ska Tesla betala och andra halvan ska Elon Musk själv stå för.

Elon Musk måste också avgå som styrelseordförande inom 45 dagar, och han får inte återvända till den posten på tre år. Han får dock fortsätta som vd för Tesla.

Företaget måste dessutom anlita en advokat för att övervaka hur Elon Musk kommunicerar – bland annat på Twitter.

Elon Musk behöver inte erkänna något brott, men han förnekar heller inte att han begått något brott, så han kan inte säga att han ”inte gjort något fel”.

Annons
Annons
Rulla till toppen