Avslöjat: Kinesiska staten kan följa elbilsägare – i realtid

Kinesiska myndigheter kan följa bilförare i realtid, avslöjar nyhetsbyrån AP. Flera biltillverkare skickar information om bilarnas plats direkt till den kinesiska staten. Alla elbilstillverkare ska...

Annons
Annons

Kinesiska myndigheter kan följa bilförare i realtid, avslöjar nyhetsbyrån AP. Flera biltillverkare skickar information om bilarnas plats direkt till den kinesiska staten.

Alla elbilstillverkare ska leverera den här typen av övervakningsrapporter till staten. Totalt är det över 200 biltillverkare, som Tesla, Volkswagen, BMW, Mercedesägaren Daimler, Ford, General Motors, Nissan och Mitsubishi, som skickar informationen.

På så sätt kan staten ta reda på bilarnas position, och en hel del annan data om bilen som laddnivå i batteriet och hastighet, i realtid. Oftast sker det utan bilägarens vetskap, enligt AP.

Uppgifterna används bland annat för att förbättra infrastrukturplaneringen och minska risken för bedrägeri när det gäller elbilssubventioner.

Kritikerna hävdar att det här allvarligt hotar integriteten hos bilägarna och att det finns risk att informationen hamnar i fel händer. Dessutom samlar staten in mer information än vad som krävs för att nå målen.

Annons
Annons
Rulla till toppen