Billigaste Tesla Model S och Model X tillbaka – med bättre räckvidd

Tidigare i år meddelade Tesla att de stryker instegsversionen 75D för både Model S och Model X från modellprogrammet, alltså modellerna med 75 kWh-batterier. Det...

Annons
Annons

Tidigare i år meddelade Tesla att de stryker instegsversionen 75D för både Model S och Model X från modellprogrammet, alltså modellerna med 75 kWh-batterier. Det gjorde att instegspriset för Model S och Model X höjdes kraftigt.

Nu kommer det dock en billigare variant på Model S och Model X igen. Skillnaden nu är att det inte blir ett genom ett mindre batteripaket, utan instegsmodellerna får samma 100 kwh-batteri som de dyrare versionerna. 

Det innebär alltså att alla nya Model S och Model X kommer med batterier på 100 kWh, men med skillnader i mjukvaran som styr den tillgängliga energikapaciteten och därmed räckvidden.

I samband med detta avvecklar Tesla systemet med att inkludera batterikapaciteten i produktnamnet, i likhet med Model 3. Istället kommer instegen heta bara Model S och Model X, mittenmodellen får extranamnet ”Extended Range” och toppversionerna som förut hette P100D, får tilläggsnamnet ”Performance.” 

En Model S/Model X i standardutförande kan när som helst uppgraderas till ”Extended Range” via ”over-the-air”-uppdatering som Tesla använder sig av, om man betalar för sig. I USA kostar den uppgraderingen 8.000 dollar och ger ca 8 procent längre räckvidd – ungefär 4 mil för båda.

En annan nyhet är att Tesla separerar ”Performance” och ”Ludicrous Mode.” Du kan alltså välja din Tesla Model S/Model X Performance med eller utan Ludicrous Mode, beroende på vilken acceleration från 0-100 km/h du vill ha – under tre sekunder eller över tre sekunder.

I nuläget rör dessa uppdateringar endast den amerikanska marknaden. När eller om de kommer till Sverige återstår att se.

Annons
Annons
Rulla till toppen